Имаме общ интерес от силни външни граници, най-належащо е положението

...
Имаме общ интерес от силни външни граници, най-належащо е положението
Коментари Харесай

Фон дер Лайен: ЕС може да осигури за българо-турската граница инфраструктура, дронове и радари

Имаме общ интерес от мощни външни граници, най-належащо е ситуацията по сухопътната граница сред България и Турция. Това съобщи през днешния ден ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент.

Можем да подсилим границата със средства за ръководство, можем да осигурим инфраструктура и съоръжение като
дронове и радари,
както в последните години направихме за Румъния, Испания, Гърция и Полша, можем да увеличим наличието на Фронтекс, разясни тя.

Фон дер Лайен уточни, че ще показа тези и други оферти, свързани с миграцията, на плануваната за идната седмица изключителна среща на Европейския съвет.

По нейните думи са нужни дейности за пресичането на противозаконната миграция през Средиземно море, за битка с каналджиите и за разширение на опциите за
даване на леговище
на нуждаещите се и за връщане на тези, за които няма съображение да останат в. Председателят на Европейска комисия добави, че към момента доста малко от решенията за връщане на нелегално пристигнали мигранти се извършват, до момента в който доста нараства броят на новопристигналите.

Фон дер Лайен настоя решенията за връщане, издадени от една страна от Европейски Съюз, да се признават и в останалите страни от Общността. Тя регистрира и че към този момент единствено няколкостотин бежанци, получили интернационална протекция, биват разселвани на доброволна основа сред европейските страни.

Миналата седмица европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон е отхвърли настояването на австрийския канцлер Карл Нехамер за финансиране на спомагателното създаване на оградата по българо-турската граница.

По време на визитата си си у нас австрийският канцлер Карл Нехамер бе безапелационен, че
Австрия ще поддържа пред Европейска комисия България
за нужните 2 млрд.евро за укрепване защитата на границата.

„ В бюджета на Европейския съюз за това не са планувани средства. Ако харчим пари за стени и огради, няма да ни останат за други неща “, е декларирала Йохансон.

Това изявление тя е направила преди неофициалната среща на министрите на вътрешните работи на страните членки н Европейския съюз, провело се в Стокхолм.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР