Имаме нужда от Закон за предприятията на социалната и солидарна

...
Имаме нужда от Закон за предприятията на социалната и солидарна
Коментари Харесай

БСП: Трябва ни работещ Закон за предприятията на социалната и солидарна икономика

Имаме потребност от Закон за предприятията на обществената и солидарна стопанска система, който да е работещ, на практика използван и да извърши главните си цели. Предлаганият ни от Министерски съвет законопроект единствено слага неизпълними критерии и условия.

Това съобщи националният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Георги Гьоков.

Той акцентира, че обществените предприятия би трябвало да се регламентират, основават, подкрепят, поддържат и предизвикват, с цел да може техният капацитет да се употребява за напредък и потенциал.

Социалистът изясни, че страните в Европейски Съюз са инициирали политики, които насочват страните членки да основат цялостната рамка, която да разреши разгръщането на капацитета на субектите на обществената стопанска система, съгласно техните характерности и националните особености.

„ България изостава от този развой. Година и девет месеца изминаха от периода, обещан от ръководещите, за приемане на този закон “, посочи той.

По думите му тези, които чакат влизането в действие на Закона за предприятията на солидарната и обществената стопанска система, ще би трябвало да почакат най-малко още една година до приемането на Правилник за използването му.

„ Една година, през която няма да има удобна среда за развиване на модели и практики за обществена стопанска система и няма да се даде опция на всички, най-много на хората с увреждания, да вземат участие в публичния и в стопанския живот и да се подсигурява запазването на човешкото им достолепие “, добави националният представител.

Гьоков разяснява, че не са се провели и обещаните необятни разисквания по него. Законопроектът не трябва да се разисква настрана от обещаните от държавното управление Законопроект за хората с увреждания и Законопроект за обществените услуги. Георги Гьоков означи, че от многочислените си срещи с хора и организации е забелязал, че техните експертни мнения и оферти не са признати и единствено оскъдна част от тях са намерили място в Законопроекта.

Според него по този метод ще останат неразпознати субекти, които са извънредно значими за развиването на обществената стопанска система.

„ От ПГ на левицата осъзнаваме потребността от подобен закон, само че в този му тип, законопроектът има доста дефекти. Ако те не бъдат отстранени, ще слагат под подозрение постигането на задачите на законопроекта и неговото позитивното влияние “, съобщи Гьоков.

По думите му главен минус в предлагания законопроект е, че предприятия, които досега обществото разпознава като обществени, няма да могат да работят като такива и да употребяват преференции по закона, тъй като той ги изключва.

Георги Гьоков сподели, че сред първо и второ четене депутатите от Българска социалистическа партия ще внесат оферти, даващи опция на дребните обществени предприятия, без значение от обитаемото място в което развиват активност, да употребяват насърчителните ограничения, планувани в законопроекта.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР