Имаме ниска култура за застраховане в България. Всички излизащи в

...
Имаме ниска култура за застраховане в България. Всички излизащи в
Коментари Харесай

Застрахователен шеф за драмата в Пирин: Ходим в планината по джапанки

Имаме ниска просвета за обезпечаване в България. Всички излизащи в планините в чужбина, да вземем за пример в Алпите, не си разрешават да го вършат без застраховка. Това стана ясно от думите на шефа на ПСС към БЧК Емил Нешев, който гостува в "България заран ".

Той напомни, че към този момент е невероятно спасяването с хеликоптер у нас. В последните 4 години е имало случаи на избавени по 6-7 души в в действителност сериозни обстановки благодарение на сходен хеликоптер.

Годишно застраховането на един екскурзиант излиза към 35-40 лева

"Никой не си дава сметка какво коства поддръжката и оборудването на спасителите към ПСС. Цената на застраховките е оскъдна по отношение на ресурса, който влагаме. Най-ценен е животът на туристите и сигурността на спасителите ", безапелационен беше Нешев.

По думите му има детайл на подценяване на планината през лятото и постоянно би трябвало да се подхожда с почит към нея.

Оказана е помощ на над 2500 души досега от началото на годината - по ски писти, както и при излизане на спаистели във високата планина.

"Много хора не престават да излизат в планината по джапанки. Със смесени усеща съм по отношение на всеобщите изкачвания - имаме закони, те би трябвало да се съблюдават. 1500 души на поход в Рила - несериозно е, тъй като част от тях нямат планинарска подготовка ", акцентира той.

Пред Bulgaria ON AIR Нешев уточни, че двамата туристи, които бяха избавени в Пирин, в региона на Спано поле, са споделили, че не са имали възприятието, че би трябвало да ги търсят.

Акцията е почнала от брачната половинка на единия от изгубените. Планинските спасители са го упътили по какъв начин да стигне до главната група. За случая разноските по спасяването им е към 724 лв. за първите 24 часа и по 40 лв. на час във втория ден. В акцията са се присъединили и екипи с кучета-спасители.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР