Имаме недобра търговска практика в търговията на дребно. Засякохме кашкавал,

...
Имаме недобра търговска практика в търговията на дребно. Засякохме кашкавал,
Коментари Харесай

Кашкавал с надценка 15 лева засечен при проверка комисията по стокови борси и тържища

Имаме недобра комерсиална процедура в търговията на дребно. Засякохме кашкавал, чиято цена от 17.30 лв. от производител стига до 31-32 лв. до консуматор.

Това съобщи ръководителят на Държавната комисия по стокови тържища и борси Владимир Иванов в ефира на “Тази неделя ” по bTV.

„ Голямата разлика сред цените на едро и дребно е от дълго време. Това събитие се следи от много години. Такива маржове имаше и през 2015 година, която беше дефлационна, само че равнището на приходите беше друго и балансите в света на енергийните разноски – също, и не се вдигаше звук. По някакъв метод се влизаше в равновесие и тематиката не беше толкоз коментирана. Явлението е много остаряло. Още от 1998 година имаме последователност. Оставихме бурно развиване на едрия търговски капитал и когато той завладя задоволително пазарен дял, стартира да се следи този развой.

Друга причина е разпокъсаното предложение – дребни мащаби, нашите пазарни играчи са лесна плячка на по-едрия пазарен дял. Светът като битка е измислил централизация в предлагането в аграрния бранш, огромни сдружения на аграрни производители. Има доста положителни практики в Нидерландия, Германия, Испания. След като испанците са имали сходни проблеми с доминантно комерсиално държание, огромни сдружения стартират сами да основават супермаркети. Тогава отрицателните практики изчезват от единствено себе си, те не могат да продължат да съществуват “, разяснява Владимир Иванов.

Според него преодоляване на цените може да се реализира посредством уедряване на аграрния бизнес.

“Решението е кооперации. Имаме положителни практики в Нидерландия и Испания. В Испания да вземем за пример има огромни сдружения на аграрни производители и вършат лични супермаркети и отрицателните практики изчезват ”, описа Иванов.

Той уточни, че разликата сред цените на едро и дребно не е проблем от през вчерашния ден.

По думите му с изключение на неточните практики имаме и разпокъсано предложение.

Наблюдава се и възползване от добиване на по-големи облаги в огромните магазини, само че такива практики не липсват и при дребните магазинчета. Трябва да се почисти методът на ценообразуване от разноски за реклама и други начини за повдигане на облагата на производителите, уточни още той.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР