Имаме много последователна политика по отношение на подкрепата и стимулирането

...
Имаме много последователна политика по отношение на подкрепата и стимулирането
Коментари Харесай

Йорданка Фандъкова: В София има истинско възраждане на четенето

Имаме доста поредна политика във връзка с поддръжката и стимулирането на четенето и изключително на детското четене. Това сподели кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на Националната акция за поощряване на четенето " Походът на книгите " в Столичната библиотека, която е в културния календар на Столична община.

 © Минко Чернев / Българска телеграфна агенция
Тя означи, че през последните години Столичната библиотека се е трансформирала в същински център на четенето на София и изключително на детското четене. Тази тяхна работа е поредна, устойчива и дава своите резултати, сподели Фандъкова и добави, че през последните години в София има същинско възобновление на четенето. Тя уточни, че сега в Столичната библиотека има към 48 000 читатели, а половината от тях са младежи до 28-годишна възраст.

" Вярваме, че възрастните фенове на книгите предават тази своя обич на децата, тъй като любовта към книгата стартира от фамилията. Ние разчитаме на родителите, на бабите и дядовците, които да се преборят с голямата конкуренция на другите типове занимания ", сподели кметът Фандъкова. Тя означи, че е сложна задача да се преодолее конкуренцията на компютъра, таблета и плейстешъна, само че не е непостижима. Съвременните деца имат потребност от нещо забавно - не е задоволително да им кажеш, че би трябвало да седнат на дивана и да вземат книжката - би трябвало да я преживеят, да рисуват илюстрациите, да се превъплатят в героите и едвам тогава те последователно стартират да проявят интерес към самото четене, уточни кметът.

Кметът означи, че разчитат и на работата на учебното заведение и на детската градина, тъй като те надграждат това, което се случва в фамилията. А това, което не се случва в фамилията - за него разчитаме напълно на детските градини и учебните заведения, с цел да може да не остане дете, което да не чете книги, сподели още кметът.

Председателят на УС на асоциация " Българска книга " Велизара Добрева уточни, че националната акция за поощряване на книгата цели да не разреши нито едно българско дете да не чете книги. Нека да създадем децата си същински четящи хора, прикани тя и добави, че за седем години АБК е съумяла да увлече със себе си извънредно доста съидейници.

Кампанията ще се състои от 2 до 23 април 2018 година, а фокусът ѝ е поощряване интереса на децата към четенето и книгите. Най-много старания ще са ориентирани към най-ранната възраст - от раждането до седмата година, а самата акция тази година се споделя " Четем дружно, растем дружно ". От АБК и фондация " Детски книги " е направен специфичен справочник за учители и родители, насърчаващ ранното детско четене.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР