Имаме млади хора, които работят със сърце за България и

...
Имаме млади хора, които работят със сърце за България и
Коментари Харесай

Доц. д-р Александрова: Настоящите будители са младите, които работят със сърце за България


Имаме младежи, които работят със сърце за България и те са актуалните будители. Това сподели в изявление за БГНЕС шефът на Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий ” доцент доктор Красимира Александрова. Националната библиотека на Република България е най-голямата в страната и най-старият културен институт в следосвобожденска България.

Доц. Александрова съобщи, че българите са единствената нация, която има два толкоз откроени празника на духовността. Първият е 24 май – Денят на светите братя Кирил и Методий, на славянската книжовност и българската просвета, а вторият – 1 ноември, Денят на националните будителите.

„ Уникални празници, в които ние показваме своето поклонение пред духовността, пред хората на духа. Не единствено в областта на културата, само че и хората, които имат отношение към нашата нация, към нашето битие, към това да я има България ”, сподели тя.

Според доцент Александрова сякаш не е толкоз значимо да назовем имена. „ Ежедневно се срещам с хора и, за наслада, с младежи, които мога да дефинира като будители. В интернет попаднах на едни забавни текстове, които са готови от възпитаници от 7 до 10 клас. Те дефинират визията си за това що е будител в нашето съвремие, в нашите нови измерения, и в действителност има доста впечатляващи техни мисли. Някои споделят: към този момент няма толкоз известни персони, колкото е имало преди, през днешния ден не можем да назовем, нямаме Ботев, Левски, Раковски, Каравелов, Паисий… И още доста бих изреждала. По-важното е, че имаме младежи, които работят със сърцето си за България и за мен това са актуалните будители, актуалните ”,  безапелационна е доцент Александрова.

Зависи от индивида, зависи от неговия разсъдък, по този начин шефът на Национална библиотека дава отговор на въпроса дали през днешния ден българинът почита хората на духа. „ Не мога да върша систематизирания за всички, само че доста надълбоко се надявам, че се прави оценка трудът на хората, които работят за духа, и в частност, несъмнено, имам предвид и хората, които работят в региона на културата, в това число библиотекарите, постоянно позабравяни, само че все по-активно присъстващи в публичното пространство и заявяващи позиции ”, съобщи тя.

Доц. Александрова е безапелационна, че това е нещото, което е належащо. „ На процедура ние всички работим, отдаваме се на избрана специалност, само че когато това го вършим с душата си, когато го вършим със сърцето си, то при всички случаи се усеща, изключително в областта на културата, когато обичайно и ритуално сме привикнали да споделяме: Да, при нас е доста мъчно, само че ние продължаваме да работим с възрожденски дух. Правим го, несъмнено, само че мисля, че е време да застанем на фокус и да бъдем оценени уместно с всичките старания, които поставяме, тъй като тази страна има потребност от нас и обществото също се нуждае от нас ”, декларира Красимира Александрова.

Тя споделя, че през актуалната седмица, когато се отбелязва Денят на будителите, Националната библиотека посреща извънредно доста групи, водени от учители. „ И тези учители желаят да влязат не къде да е, а в Националната библиотека. И децата да прегледат, да се допрян, да се срещнат, да видят „ Рибния буквар ”, да видят преписа на Паисиевата история. Същото се случва и с по-големите възпитаници. Като че ли тази седмица всички взеха решение да идват групово в Националната библиотека. И, несъмнено, това доста ни радва, тъй като е едно може би косвено самопризнание за това, че ние сме измежду хората, които могат да бъдат избрани като модерни будители ”, споделя доцент Александрова.

А през седмицата, в която означаваме 1 ноември, тук са подготвили стратегия. Тя стартира още във вторник с разкриване на галерия „ Народни будители в изкуството ” с документи, съхранявани в библиотеката. Интересен тематичен прорез, който дава потребна и забавна информация. Имаше и премиера на новата книга на Веселина Седларска. Днес, наред с обичайното полагане на цветя пред паметника на Паисий, ще бъде открита и XV национална научна конференция с интернационално присъединяване „ Обществото на знанието и хуманизма на XXI век ”. В четвъртък е представянето на книгата “Йордан Анастасов и Македонското освободително придвижване ” със съставител Цочо Билярски. А като самобитен поклон към още едни будители и по отношение на Нощта на театрите в Националната библиотека ще има две представления на авторски моноспектакъл на Ованес Торосян и то в пространството сред читални 4 и 5. Началото е в 15 и 17 часа. Вече е подредена и изложбата “Нощни персонажи ” на фотографката Диана Флорентин, също част от Нощта на театрите. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР