Имаме медийна мафия, която яростно воюва с опозиционното и критично

...
Имаме медийна мафия, която яростно воюва с опозиционното и критично
Коментари Харесай

Демократична България: Ударите срещу малкото останали критичните журналисти са заплаха за Националната сигурност

Имаме медийна мафия, която гневно води война с опозиционното и сериозно мнение и раболепно ръкопляска на ръководещите. 

В положение на “война ” с пандемията доверието в публичните медии и качеството на информацията, включително критичността на публичните медии, са въпрос на национална и здравна сигурност, написа във Facebook водачът на Демократична България Радан Кънев.

Ето и позицията им във връзка офанзивите на властта против медии и публицисти:

" Световният ден на свободата на печата е мотив да обърнем взор към положението на медийната независимост у нас. Демократична България постоянно е упорствала, че свободата на медиите е висша демократична полезност. Остро осъждаме всички дейности, които са ориентирани против дребното останали свободни медии и публицисти. Заплахите и офанзивите по отношение на публицисти, които търсят истината и осведомят обществото, са тежко посягане върху достолепието ни на жители.

111-тото ни място в класацията на Репортери без граници, и то за втора поредна година, е огледалото, в което Борисов не желае да се огледа. “Стабилността ” на ръководството се крепи на устойчиво ерозиралата независимост на словото. Макар да сме членове на Европейския съюз, положението на медийната ни среда фрапантно се разминава с европейските демократични полезности и стандарти – по медийна независимост изоставаме надалеч след всички други страни от Европейски Съюз. Значителната част от медиите са подчинени, послушни или искрено пропагандни проправителствени бухалки. 

Подкопаването на медийната независимост и плурализма в България е опасност за правата на всеки един от нас – без свободни медии няма свободен и осведомен избор. Липсата на същинска независимост на медиите става изключително рискова в обстановка на изключително състояние и отвод на Народното събрание да упражнява (дори и единствено фасадно) своята функционалност за надзор над изпълнителната власт. 

В положение на “война ” с пандемията доверието в публичните медии и качеството на информацията, включително критичността на публичните медии, са въпрос на национална и здравна сигурност. 

В последния отчет на Съвета на Европа по тематиката се показва, че: 

“В последните няколко години в България се следи утежняване на работната среда за публицистите, вследствие на поляризиращия темперамент на обществения спор, откритата неприязън на определените политици и продължаващите офанзиви върху самостоятелни медии, чрез административен и правосъден тормоз, както и посредством физически закани. Собствеността на медиите е непрозрачна и се характеризира с завладяването на медийния пазар от олигарси, употребяващи медийната си власт, с цел да упражняват политическо въздействие, да нападат и очернят съперниците и критиците си. Основен дял от бизнеса за разпространяване на вестници в страната е под контрола на обединен конгломерат, благосъстоятелност на политик. Независимите публицисти и медии са постоянен обект на закани, отправяни както персонално, по този начин и онлайн. Независимостта на аудиовизуалните медии е подкопана от противоречиви назначения и мениджърски решения. Трима проверяващи публицисти са принудени да изоставен Нова телевизия, откакто каналът е добит от непосредствен до държавното управление олигарх. ”

Властта старателно поддържа и легитимира пропагандна машина за принуда против всеки свободен глас. Имаме медийна мафия, която гневно води война с опозиционното и сериозно мнение и раболепно ръкопляска на ръководещите. 

За следващ път заявяваме, че, с цел да бъде България демократична страна, би трябвало да има: 

същинска бистрота в собствеността на медиите – краен притежател, а не подставени лица или офшорни компании;

транспарантни механизми и справедливи критерии, по които да се разпределят държавните и общински средства за реклама и осведомителни кампании;

непрекъснат и ефикасен мониторинг на натиска, прилаган върху публицисти и медии в тяхната работа;

гаранции за действителна самостоятелност на публичните медии;

високи професионални стандарти (но освен на теория) в назначенията на членове на СЕМ;

разтрошаване на практическия монопол в разпространяването на печата;

дейно използване от страна на институциите на Закона за достъп до социална информация;

политики за повишение на медийната просветеност, прилагани на практика;

усъвършенстван достъп до медийно наличие за хора с увреждания и специфични просветителни потребности. 

PETEL.BG се дистанцира през цялото време от съобщаването като изключителна вест на броя на умряли остарели хора в Италия, Испания и други страни с огромен % възрастно население.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Примери за подправени вести за ковид:

Лъжа 1: "Италиански духовник умря, откакто отстъпи респиратора си на по-млад пациент " - Манипулация в търсене на сензация . Оказа се, че 72-годишният пасторът дълги години е страдал от тежко заболяване и просто отказал машинката, тъй като я мразел. (истината виж тук https://petel.bg/BBS--Falshiva-novina-e--che-pastor-v-Italiya-e-pochinal--sled-kato-dal-respiratora-si-na-po-mlad-chovek__359373)

Лъжа 2 "Масови гробове за жертви на COVID-19 на остров Харт в Ню Йорк ". Манипулация . Всъщност, остров Харт от век и половина е обичайното място за безконечен покой на нюйоркчаните, чиито близки не са открити или не са се погрижели за своите мъртъвци. (истината виж тук https://petel.bg/Ne--V-Nyu-York-ne-pogrebvat-v-masovi-grobove-pochinalite-ot-koronavirus--Poredna-manipulatsiya-e-__359712)

Лъжа 3 " 5000 медицински сестри умряли в Италия " . Абсолютно подправена вест, както и фотосите с ковчезите в Италия, които се оказаха от нещастието с потъналия през 2015 година транспортен съд със 700 бежанци от Либия в Лампедуза. (истината виж тук https://petel.bg/Ne--5000-meditsinski-sestri-ne-sa-pochinali-v-Italiya-ot-koronavirus--BNR-se-izvinyava-za-nevyarnata-informatsiya__358574)

Лъжа 4 "Швеция се насочва към злополука ". Швеция не се насочва към злополука. (Истината виж тук https://petel.bg/SHvetsiya-prodalzhava-s-liberalniya-podhod-kam-koronavirusa--Kakvo-shhe-stane--ako-se-spravi-po-dobre-ot-ostanalite--__360254)

Лъжа 5 "Източна Европа се оправя по-добре от Западна с ковид ". Политическа операция на локалните държавни управления, с цел да натрупат рейтинг. Просто източноевропейските страни са с по-слаби здравни системи и по-слаба организация и вършат по-малко проби (Истината виж тук https://petel.bg/Zapadnite-medii-zapochnaha-da-razkrivat-istinata--Iztochna-Evropa---nyama-testove--ima-tsenzura-i-izkusheniya-za-diktatura__358072)

Не се подавайте на операции и на евентуални опити на измамници и политици да употребяват изключителната финансова рецесия за користни персонални цели.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР