Имаме консултанти, с които сме обсъдили възможността част от глобата

...
Имаме консултанти, с които сме обсъдили възможността част от глобата
Коментари Харесай

Шефът на БЕХ: Обсъдили сме вариант за намаляване на глобата от 77 млн. евро

Имаме консултанти, с които сме разискали опцията част от санкцията да бъде понижена и върната на трите сдружения, сподели изпълнителният шеф на БЕХ Петьо Иванов пред Българска национална телевизия. Повод за коментара е, че Европейска комисия наложи санкция на "Български енергиен холдинг ", неговото дъщерно сдружение за доставка на газ "Булгаргаз " и неговото дъщерно сдружение за газова инфраструктура "Булгартрансгаз " в размер на 77 068 000 евро за блокиране на достъпа на съперници до основна газова инфраструктура в България в нарушаване на антитръстовите правила на Европейски Съюз.

"Дори имаме опция да обърнем решението в Европейския съд и най-вероятно ще се обърнем към него да прегледа делото всъщност. Глобата би трябвало да се заплати в 90-дневен период от поставеното решение. Трите сдружения имаме период от 3 месеца, в което би трябвало да правим заплащането, като има опция за условно такова или банкова гаранция ", сподели Иванов.

Той увери, че тази санкция не идва от джоба на хората.

Има одобрено нарушаване от страна на комисията, което българската страна не приема, означи шефът на БЕХ. То се касае за хипотетично нарушаване за ограничение на достъпа до газопреносната мрежа - от "Булгартрансгаз " до достъпа на газохранилището в Чирен, както и ограничаване до директния газопровод в Румъния, добави той.

"Българската страна не може да бъде упреквана за това, че не обезпечава достъп към запас, към актив, който е в непозната страна. По отношение на първите две обвинявания нашето изказване е, че този достъп е обезпечаван постоянно според разпоредбите, които са били използвани към съответния миг. Може нашите правила да не са били напълно в сходство с европейските правила, само че постоянно сме работили според наличните правила ", сподели още Иванов.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР