Имаме консенсус по отношение на това, че най-важният фактор в

...
Имаме консенсус по отношение на това, че най-важният фактор в
Коментари Харесай

На бърза писта подготвят 600 учители годишно

" Имаме консенсус във връзка с това, че най-важният фактор в образованието са учителите . Имаме огромно демографско предизвикателство, настоящите учители в огромната си част са в пенсионна и предпенсионна възраст. " С това министърът на образованието Красимир Вълчев откри полемиката, отдадена на кадровото застраховане на образованието в столичното 18 СОУ " Уилям Гладстон ".

" Трябва да организираме всички запаси и принадлежности на политиката ни, с цел да притеглим повече учители ", съобщи Вълчев. Основната пътека за придобиване на учителска дееспособност у нас е завършването на ВУЗ. С новия взаимен план МОН, Синдиката на българските учители и " Заедно в час " целят увеличение на приема на учители и увеличение на финансирането за професионални посоки, свързани с педагогическата дееспособност.

Министерството готви национална стратегия за различни пътеки . Те са ориентирани към експерти, които са приключили дадена компетентност във ВУЗ и желаят да придобият педагогическа дееспособност посредством следдипломна подготовка. Друга част от плана обгръща учители, които са напуснали просветителната система и се нуждаят от обновителен курс .

 С 20 млн. лева МОН образова на цифрови умения 53 000 учители
С 20 млн. лева МОН образова на цифрови умения 53 000 учители

Използват европейския инструмент " селфи "

Красимир Вълчев изясни, че огромният дефицит на експерти в системата може да бъде удовлетворен от съществуващите, като те получат в допълнение образование . Министърът даде образец с учители по физика, преподаващи и по химия, както и учители по математиката, които преподават и осведомителни технологии.

Новият план е ориентиран към способи на преподаване, които съответните експерти ще получат в трите университета СУ " Свети Климент Охридски ", Пловдивския и Великотърновския университет. Обучението на младите учители ще продължи една година, като за тези от тях, които са били, само че са напуснали просветителната система, образованието ще е в границите на 6-7 месеца, изясни Такева. Това е така наречен " бърза писта ", която планува образованието на 600 учители на година . Такева посочи, че на младите учители ще оказват помощ наставници, които ще получават по-високо заплащане от контрактуваното в Колективния трудов контракт за наставниците.

Вълчев изрази вяра през идващите години да има толкоз учители, че учебните заведения да имат опция за асортимент . За това са нужни задоволително педагогичен експерти. " Трябва да поддържаме учителските заплати над 120% от междинното равнище за страната ", добави министърът. В момента възнаграждението за младите учители в страната е 760 лева, а от януари идната година тази сума ще доближи 920 лева .

Още от идната година ще имаме извънреден недостиг от учители по природо-математически дисциплини , съобщи Янка Такева, ръководител на Синдиката на българските учители. Най-остър дефицит в учебните заведения има на учители по математика, информатика и непознати езици . По последни данни неналичието на преподаватели по британски, немски, съветски, френски и испански език е забележителна. След години у нас ще има сериозен недостиг на 39 000 учители, а единствено след 2 години те ще са 10 000 . Данните са от проучване на Синдиката на българските учители и са доказани от МОН.

 Красимир Вълчев: Най-големият дефицит на учители се чака след 10 години
Красимир Вълчев: Най-големият дефицит на учители се чака след 10 години

Увеличават финансирането в по-малките и отдалечени обитаеми места

В другите райони на страната казусът с кадровото застраховане е друго, уточни още тя. Програмата възнамерява стимулиращо в допълнение финансиране на учителите в отдалечените региони. Дефицитът обгръща както детските градини, по този начин и междинните общообразователни учебни заведения .

В България има към 4000 ресурсни учители до 27-годишна възраст , като в тази численост влизат и педагогическите учители, и психолозите. Законът за учебното и предучилищното обучение дава опция от една група да се създадат две групи от деца със СОП, където преподават ресурсни учители за по-качествено обучение, счита Такева. Броят на децата със специфични просветителни потребности е 22 600 .

Големият проблем в системата следва след 15 години , когато огромна част от експертите се пенсионират. Над 8000 са дамите в пенсионна възраст, които преподават в учебните заведения, а към 1400 са мъжете в пенсионна възраст. В момента университетите у нас приготвят към 20 000 фрагменти, от тях една част не приключват. Според Янка Такева, това се дължи на демотивация от страна на висшите образователни заведения .

Незаетите места в просветителната система все още са 500, а 1800 учители са без педагогическа подготовка , уточни Вълчев.

 Повече от 4000 учители се пенсионират през тази година
Повече от 4000 учители се пенсионират през тази година

Местата постоянно се заемат от пенсионери или неправоспособни учители
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР