Имаме изключително интензивно двустранно сътрудничество със Саудитска Арабия, заяви вицепремиерът

...
Имаме изключително интензивно двустранно сътрудничество със Саудитска Арабия, заяви вицепремиерът
Коментари Харесай

България и Саудитска Арабия ще развиват стратегическо партньорство

Имаме извънредно интензивно двустранно съдействие със Саудитска Арабия, съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна... към профила, откакто беседва през днешния ден с министъра на външните работи на Саудитска Арабия Адел ал Джубейр, оповестиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. Това е първото посещаване на саудитски външен министър в България.

Разговаряхме освен за двустранните връзки, фактът е, че единствено от визитата през ноември предходната година на премиера в Рияд, към този момент имаме визити на външния министър, министъра на околната среда, водното и селското стопанство, чака се и министърът на стопанската система с бизнес делегация, уточни Захариева. Очаква се и саудитският престолонаследник да посети България скоро по покана на премиера.

Министрите са разговаряли за вероятни бъдещи взаимни планове в областта на стопанската система. Сферите, които набелязахме за съдействие в стопанската система, са взаимно строителство на инфраструктура, бранша на осведомителните технологии, земеделието, енергетиката, продан на опит във връзка с роботиката, уточни Захариева.
8
България и Саудитска Арабия са част от световната коалиция в битката против ДАЕШ. Обсъждахме и съдействието в битката против тероризма и в откриването и изкореняването на аргументите за този ужасяващ проблем, разяснява Захариева. Има доста тематики на диалог, доста явен проект за деяние, бъдещи значими визити, сподели тя и изрази увереност, че сериозният интензитет на двустранните връзки сред двете страни от последните месеци скоро ще докара до съответни резултати и забележими планове за жителите на двете страни.

Адел ал Джубейр сподели, че са имали прелестен диалог и прави оценка поканата да посети България - "първо посещаване на саудитски външен министър в красивата ви страна, само че сигурно няма да е последното ". Обсъдихме двустранните връзки, по какъв начин можем да ги подобрим и задълбочим във всички области, обсъдихме провокациите в района, обстановката в Сирия, Йемен, Иран, мирния развой, обстановката в Африка, съобщи Адел ал Джубейр.
8
Двамата външни министри бяха запитани за позиция във връзка с интервенцията на Турция в района Африн в Сирия и навлизането на армията на Сирия от Дамаск късно нощес. Позицията ни за Сирия е, че спорът би трябвало да бъде позволен възоснова на декларацията от Женева-1 и на резолюцията на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации 2254. Подкрепяме основаването на зони на деескалация в Сирия и опитите за филантропична помощ за тези зони, уточни Адел ал Джубейр, като добави, че Саудитска Арабия е съосновател на интернационалната коалиция против ИДИЛ в Сирия.

Разговаряхме със съдружниците и приятелите ни, в това число Турция, за стъпките, които подхващат и се опитваме да предложим формула, която да е оптимално ефикасна за разгромяването на ИДИЛ в Сирия, добави саудитският външен министър, като уточни, че е належащо и използването на прекратяването на огъня, с цел да се възобнови политическият развой.

За страдание в последния месец виждаме ескалация на напрежението освен в Африн, само че и в три от зоните, които би трябвало да бъдат демилитаризирани и да има помирение, разяснява министър Екатерина Захариева. За да стартира възобновяване на Сирия и интернационалната общественост да ангажира средства за това, каквато конференция следва в Брюксел през април, би трябвало да са ясни зоните за деескалация и да стартира политическият развой, добави тя.

Захариева уточни още, че всички старания би трябвало да бъдат ориентирани към битката против ДАЕШ, като дейностите би трябвало да бъдат координирани с сътрудниците и съдружниците в световната коалиция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР