Имаме готов проект на текст на конституцията, който трябва да

...
Имаме готов проект на текст на конституцията, който трябва да
Коментари Харесай

Данаил Кирилов: Имаме готов проект за конституция

Имаме подготвен план на текст на конституцията, който би трябвало да бъде разискван от народните представители, и тези, които го одобряват, да го подпишат. Това съобщи правосъдният министър Данаил Кирилов в изявление за "24 часа ".

Нормално е да чакаме, че за 2 септември е допустимо да се съберат 121 подписа, с цел да бъде импортиран планът. Оттам нататък стартират да текат конституционните периоди. Обсъждането на плана би трябвало да бъде не по-рано от 2 месеца и не по-късно от 5 месеца от неговото внасяне. Ако приемем, че внасянето ще е на 2 септември, това значи, че най-ранният миг, в който може да се разиска, е 2 ноември, а най-късният е 2 февруари. Това е план на нова конституция и вътре се включват всички оферти, които министър председателят показа.

Тази работа сме я почнали още през 2014 година Тогава имаше диспути, имаше научни конференции, публично разискване за нуждата от възможни конституционни промени, в които юристите от ГЕРБ сме взели участие. Не желая да изтъквам съответно, само че в случай че си спомняте, Яне Янев беше правил в Народното събрание едно доста съществено и необятно разискване. По негово проучване, по негов разбор има най-малко 280 учредения за смяна в конституцията.

С нуждата от смяна и публично политическата обстановка правосъдният министър изясни какво е наложило в този момент да бъдат препоръчани тези промени, откакто върху тях се е работило 6 години.

Сега стана извънредно значимо, неотложно и няма по какъв начин огромна част от настояванията да бъдат посрещнати, да бъдат разисквани без смяна на основни конституционни текстове, означи Кирилов. Каквото сме могли до момента, сме трансформирали в конституцията, в това число и през 2015 година, само че посредством промените, които се оферират в този момент, изпълняваме и най-последните препоръки на Венецианската комисия. По тази причина за правосъдния съвет на съдиите сме предложили категорично броят на определените съсловно членове да бъде по-голям от така наречен квота на Народното събрание, с цел да се отстрани всякакво подозрение, че има политическо присъединяване в този съвет.

Върху всички тези промени, които министър-председателят изброи, са работили всички адвокати на ГЕРБ, увери Кирилов.

Уточнявам, че имам поради периодика, когато е стоял парламентарен проблем, както беше през 2015 година Както беше при всяко едно от настояванията, които нашата партия посредством парламентарната група е отправила до Конституционния съд за пояснение.

На въпрос дали той и всички останали министри ще подадат оставка дружно с премиера, когато Народното събрание одобри да свика Велико народно събрание, Кирилов отговори утвърдително. Ако видите и настоящия текст на конституцията, там категорично е записано, че това не е належащо, означи той. Т.е. държавното управление остава по време на Велико национално заседание, само че това е негово решение, персонален акт и в цялостна поддръжка на всички министри.

След оставката ще се приложи плануванаъа от конституцията процедура за възлагане на проучвателни мандати. Президентът предлага първо на най-голямата политическа мощ, по-късно на втората по-големина и третото предложение по негова преценка - така наречен конституционна рулетка.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР