„Имаме едно разминаване и едно неправилно тълкуване.“Така вицепремиерът, министър на

...
„Имаме едно разминаване и едно неправилно тълкуване.“Така вицепремиерът, министър на
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Имаме план в четири стъпки. Разчитаме на разум

„ Имаме едно разминаване и едно погрешно пояснение. “

Така вицепремиерът, министър на стопанската система и промишлеността и водач на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова разяснява изявлението на премиера Петков за вестник “Гърдиън “, като изясни от кое място идва разминаването: „ Ние от дълго време сме декларирали позицията си, че трябваше да продължат диалозите с “Газпром “. След няколко срещи с работодателските организации, които обезпечават 85% от приходите от Брутният вътрешен продукт и 82% от работните места, те показаха същото мнение. Те имаха потребност, стопанската система имаше потребност от сигурност на доставките и от по-ниска цена “, съобщи вицепремиерът в ефира на Българска национална телевизия.

По думите ѝ обаче не е правилно, че господин Петков е споделил, че ще спрат преизноса на оръжия за Украйна през Полша и изясни: „ Той споделя, че ще спре износът за Полша. Продължавам да настоявам и си нося цялостната отговорност за това – България не е изнесла и един патрон за Украйна и не изнася. Изнасяме за 64 други страни, какво те вършат по-късно е тяхна отговорност и ние нямаме право по интернационалните правила да ги направляваме “, посочи тя и добави, че тези страни дават документи, че ги купуват за себе си, а оттова нататък имат право да ги препродават.
В предаването “Денят стартира “ съобщи, че откогато е паднало държавното управление, някои хора си разрешават да вкарват в Комисията по оръжия документи за издаване на позволения за експорт за Украйна на оръжия и муниции. „ Няма да получат това позволение, тъй че да не се пробват. Докато това държавно управление остава, няма да позволим нито една стока да излезе за Украйна. След избори и вероятно друго държавно управление да вършат каквото желаят, само че през днешния ден, до момента в който сме там и аз съм ръководител на комисията, ще изпълняваме решението на Народното събрание, че оръжия и муниции за Украйна няма да изнасяме “, безапелационен е вицепремиерът.

Лидерът на Българска социалистическа партия изясни за какво левицата не поддържа френското предложение: „ То не отговаряше изцяло на нашата алена линия - Република Северна Македония да извърши двустранния контракт. Във предлагането имаше положителни неща, само че имаше и неприемливи. Пример за положително решение е частта, в която се споделя, че договарянията въобще ще стартират откакто РСМ си промени Конституцията и впише българите. Но френското предложение се базира на двустранен протокол сред България и Северна Македония, в който са разказани разнообразни задължения, без този протокол да е подписан от нито една от страните “, изясни Нинова и добави, че социалистите няма по какъв начин да дадат зелена светлина въз основата на положителни планове. „ Видяхме и реакцията в Северна Македония, те споделят, че няма да го подпишат, тъй че въпросът остава забранен. В този миг българските ползи не са предпазени, тъй като няма действителен резултат “, сподели още ръководителят на Българска социалистическа партия.
Нинова дефинира думите на Макрон, че Франция е оказала огромен напън върху България, като истина. „ Така е, оказваше се напън с визити от еврокомисари, на европейски водачи, това е реалност “, уточни тя и добави, че тази тематика е била жестоко експлоатирана от две политически сили за партийни цели. „ Едната е “Има подобен народ “, които напуснаха обединението поради пари, постове и ползи, само че пробваха да го опаковат през тематиката за Северна Македония, с цел да имат родолюбив образ. “
По думите ѝ втората политическа мощ е ГЕРБ и Борисов. „ Върви тезата да се направи ново евроатлантическо болшинство, те първи я предложиха. Борисов се пробва да се препере през тематиката “Македония “, с цел да се не помни другото болшинство, което сформирахме против модела “Борисов “, разяснява министър на стопанската система и продължи: „ Това е тотално изместване на фокуса и задачата, за която стачкуваха хората, и за която направихме държавното управление – да променим тази обязаност – компании, публични поръчки, обири, липса на правораздаване и правдивост. Това остава огромната ни цел, само че той се опита да я замаже и към този момент търси ново болшинство и нова цел през евроатлантизма. Вярвам, че сътрудниците от “Продължаваме смяната “ няма да се поддадат на това “, съобщи Корнелия Нинова и прикани “Продължаваме смяната “ да не имат вяра на мимикрията на Борисов защото той е цар на такива неща, и в случай че одобряват такава оферта, те са завършили.

Според водача на Българска социалистическа партия при договарянията за сформиране на държавното управление и работата му по-късно, от левицата са били най-откритият, чистият, диалогичният сътрудник. „ Постигнахме положителни неща от нашата стратегия, изключително в обществената политика. Ние имаме едно преимущество пред другите систематични партии – преди 6 години започнахме доста тежки вътрешнопартийни битки, ужасяващ интервал “, напомни ръководителят на левицата и продължи: „ На хората това беше показано като фамилни драми, а в действителност представляваше огромна борба за изчистване на Българска социалистическа партия от подмолни ползи, проникнали в нея. И Бойко Борисов си беше пуснал пипалата, и Движение за права и свободи, и разнообразни стопански кръгове и използваха партията за личните си цели. Затова, когато ме избраха за ръководител преди 6 години споделих, че в случай че желаеме да променим страната, би трябвало да стартираме от себе си. “

По думите ѝ 5 години са били пъкъл, само че това е било инвестиция в бъдещето. Защото през днешния ден Българска социалистическа партия е партията, която към този момент е завършила със задкулисието в себе си и може доста почтено и намерено да води разговор с другите партии. „ Гарантирам ви, че няма човек в страната, който може да ми се обади и да ми каже да си изтегля групата от зала, тъй като някой закон пречи на нечии бизнес ползи или да гласуваме зелено, тъй като това отваря бизнес ползи или публични поръчки. Това ни е огромното достолепие, през днешния ден да стоим устойчиво, да седнем на масата на договаряния за политики и никой не може да ни дръпне кабела от контакта и да каже дотук бяхте в политиката “, уточни Корнелия Нинова.

Във връзка с офанзивите на президента Радев към държавното управление Нинова съобщи, че той най-вероятно желае повече власт и да бъде скритият образец. „ Президентът Радев и вицепрезидентът Йотова започнаха да нападат държавното управление в първия, най-труден месец, бяхме изправени пред рецесия и това да помогнем на хората. Йотова даже сподели: “Нямате 100 дни “. Аз нямах пояснение за какво толкоз бързо президентът, който сътвори Политическа партия и ги изстреля във властта, ги нападна по този начин. С времето стана ясно, че Радев желае действителна власт, каквато президентската институция не дава. Служебните кабинети, посредством които управляваше, му се усладиха като изпълнителна власт “, счита вицепремиерът.

По думите ѝ Радев е разчитал, че “Продължаваме смяната “ ще бъдат кукли, а той ще остане откъм гърба и ще продължава да дърпа конците и да ръководи страната. „ Разривът стартира, когато Кирил Петков и Асен Василев си поеха отговорността, това беше при първата промяна в “Булгаргаз “, сподели още тя. В някои случаи офанзивите са били справедливи, само че в множеството от случаите те са били безусловно неоснователни.
Корнелия Нинова бе безапелационна, че нови избори и длъжностен кабинет са най-лошият вид за България и народа. „ Това значи да няма настоящ парламент, да няма признати закони, ориентирани към вливане в българската стопанска система, семействата, в лечебните заведения на тези пари от Плана за възобновяване и резистентност “, изясни тя и добави, че би трябвало парламент, който да одобри закони.

„ Българска социалистическа партия имаме проект какво би трябвало да се направи “, съобщи водачът на левицата и уточни какви са стъпките по него: „ Първо – този парламент незабавно да одобри актуализацията на бюджета, не можем в този момент да оставим хората. Да оставим пенсионерите без нарастване на пенсиите, земеделците без помощта, тъй като би трябвало да ни обезпечат храната за есента, младите фамилии без помощите за деца, да се изземат свръхпечалбите от енергийните сдружения и да се помогне на компаниите. Част от парите от Плана са включени в бюджета като доходи, т.е. в случай че има длъжностен кабинет, това не може да се случи “, изясни Нинова.
Втората задача - тези закони по Плана вървят със съществени промени. „ Как това ще се случи без парламент и в политическа рецесия? “, попита икономическия министър. И даде образец с парите за напоителни системи, които ще дойдат по Плана за възобновяване и резистентност, само че до момента в който това стане, би трябвало да се създадат планове, предпроектно, планово финансиране, отчуждаване на терени. Това е третата задача – подготовка за планове, а четвъртата е подготовка на бюджет за 2023 година.

„ Предлагаме да се съберем и да разпишем тези 4 неща, да ги сложим в периоди, да създадем държавно управление в границите на този парламент с съответни периоди за осъществяване на тези точки. Правим това, осигуряваме страната и по-късно да вървим на избори. Ние го предложихме това на нашия Национален съвет, предложихме го и обществено. Ако първата политическа мощ ни предложения на договаряния, ще го предложим още веднъж “, изясни Корнелия Нинова.
В ефира на Българска национална телевизия тя изложи страхове, че след тези остри и груби неща, които си споделиха двама от сътрудниците, и които бяха неточност, мъчно ще се седне на една маса, само че това би трябвало да се преодолее. „ Очакваме покана за договаряния, тъй като господин Петков изрази обществено че с Българска социалистическа партия работят добре, че сме рационални, можем да водим разговор, свършихме добра работа “, сподели още тя.

Вицепремиерът счита за жестоко да кажеш на една партия, че ще работиш с нея, в случай че си сменят водача. „ Това е партиен въпрос, “Продължаваме смяната “ да си го решат. Ако те виждат нужда Кирил Петков да бъде заменен с различен, това е тяхна работа. Ние не бихме сложили сходно изискване. Това не е политическо, морално и правилно. В рамките на договарянията ние ще сложим изброените дотук краткосрочни политики, и в дълготраен проект смяната на досегашния метод на ръководство на страната “, изясни Нинова.
Различия има сред Българска социалистическа партия и “Продължаваме смяната “ и във връзка с госпожа Митрофанова. „ Когато имаше слух тя да се изгони от България, ние изразихме позиция, че това е последна мярка и би представлявало съвсем разкъсване на връзките с Русия, че нито една европейски страна не пристъпи към тази последна крачка. Определихме това като неблагоразумен ход “, напомни водачът на левицата.

„ Ние създадохме това държавно управление с 2 цели “, съобщи вицепремиерът и посочи: „ Краткосрочната да преведем България през зимата и рецесията и се справихме добре. Сложихме мораториум на цените на тока, помощ за бизнеса, икономическите индикатори демонстрират добър резултат. Втората огромна цел беше да разградим остарелия метод на ръководство – неналичието на институции, един човек ръководи, компании ни крадат, няма правораздаване. Това назоваваме задкулисие и паралелна страна “, уточни тя, само че изясни, че когато са почнали да го вършат, този модел е решил, че няма да го разрешат. „ Обединиха се и ни смъкнаха. За мен държавното управление беше свалено за пари, власт, постове и поради стопански ползи “, съобщи Нинова.
По думите ѝ признаци за напрежение сред Има Такъв Народ и Политическа партия е имало, а първият по-сериозен подобен, е била Българска народна банка и отводът да бъде подсилен господин Каримански. „ Винаги съм казвала на сътрудниците, че това, което ни споява, е съглашението за ръководство и да се придържаме към него. Различията се задълбочиха при бюджета и 3-те милиарда за пътищата и явно стана неизбежно. Според мен най-голямата им неточност беше влизане в персоналното пространство, това не работи в политиката, не работи за обществото “, съобщи министърът на стопанската система.
„ Добре, смъкнаха държавното управление, смъкнаха Никола Минчев, може ли 2 дни да не влизаш в Народното събрание? Само тъй като нямаш опция и да блокира работата на Народното събрание при тези рецесии и потребността да помогнем на хората, аз не го разбирам, това е разрушително политическо държание “, сподели още тя по тематиката. „ Сега като ги натиснахме, ще работят изключително, само че срокът за пенсиите мина. Каквото и да вършат, нарастване на пенсиите с 20% от 1 юли не може да има. Да излязат и да го кажат на хората, това е чиста политическа безнаказаност “, прикани вицепремиерът.

Нинова е безапелационна, че Бойко Борисов няма да се върне. „ Ако “Продължаваме смяната “ имат малко разсъдък и възприятие за самозапазване, няма да го разрешат. Сигурно ги притискат от доста места, само че това ще ги завърши. Те се родиха с друга цел, да променим радикално нещата. Ако изместим фокусът на открито, в евроатлантическа посока, това вътре ще се не помни и няма да реализираме огромната цел, поради която стотици хиляди хора ходеха по улиците “, счита икономическият министър.
Лидерът на Българска социалистическа партия изясни, че левицата е за връщане на хартиените бюлетини по 2 аргументи – държавнически и партиен. „ Според прогнозите, в случай че върнем хартиените бюлетини, сред 300 000 и 500 000 души ще се върнат до урните и ще гласоподават, които не са го създали с машините от боязън и неведение. Целта е повече хора да отидат да гласоподават, с цел да имат институциите по-голяма представителност. Последните избори имаха невиждана ниска интензивност, това ни прави нелегитимни. Машините остават, всеки може да избира “, разясни тя.
Партийният мотив, е че Българска социалистическа партия като партия е изгубила доста от машинното гласоподаване, макар че бяха едни от вносителите на неговото въвеждане. „ Но си оценихме грешката. Българска социалистическа партия би имала друга тежест в Народното събрание с едни 100 000 гласа от горната страна, по този начин настояват анализатори. Това ще ни даде по-голяма опция за правене на политика “, безапелационна е Нинова.
Вицепремиерът прави оценка извънредно високо присъединяване на Българска социалистическа партия в държавното управление, изключително в обществената политика. „ 20 милиарда в бюджета от 1 април, 2 милиарда в този момент допълнително, нарастване на приходи, на пенсии, на майчинство, на обезщетение за безработица, на ваучери за храна на служащи, безвъзмездни детски градини, обезщетение за родители, за чиито деца няма места в детските градини. Това са неща, които при ГЕРБ се борихме 6 години безчовечен, нищо не се случваше. Сега за 5 месеца всичко това е действително. “, изясни водачът на левицата и добави: „ Нашите политики станаха действителност за малко време, само че има още какво да създадем за хората, по тази причина разчитаме на разсъдъка на сътрудниците да съставим държавно управление в този парламент и да довършим работата “, заключи Корнелия Нинова.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР