Имаме една много хубава поговорка - Моят дом е моята

...
Имаме една много хубава поговорка - Моят дом е моята
Коментари Харесай

15 неща в дома ви, които могат да причинят рак

Имаме една доста хубава сентенция - " Моят дом е моята цитадела ". Всеки се усеща сигурен в дома си, това е най-безопасното място на света. Но в действителност ли е по този начин?! Вашият диван, ледник - даже красивите ви плотове могат да скрият канцерогенни субстанции в себе си, написа Zdrave.to.

Така от цитадела, домът ни може да се трансформира в огромна опасност за самите нас. Предлагаме ви да видите кои 15 неща в дома ви, които могат да причинят рак.

Вашите мебели

Любимият ви диван може да ви убие, освен тъй като ви примамва, с цел да си починете: доста мека мебел, матраци и други тапицирани се обработват с TDCIPP - забавител на горенето, за който е известно, че предизвиква рак (канцероген). TDCIPP се употребява постоянно до 2013 година, само че по-късно изследване, извършено в университета " Дюк ", демонстрира, че това вещество се съдържа в кръвта на всички изследвани пациенти. Съгласно това проучване, той е и един от десетте най-често срещани химикали в домашния прахуляк.

Вашите пердета и килими

Кадмият е канцерогенен непряк артикул от цигарения пушек. Ако пушите във вашия дом, кадмий и други странични артикули от цигарения пушек могат да се депонират, изключително върху меки повърхности като пердета и килими, даже след изгубването на миризмата на пушек. Този химикал е резистентен даже на най-мощните почистващи артикули.

Вашият кожен стол

Хромът (VI) е прочут канцероген, може да бъде открит в мека кожа, мебели от дърво, някои багрила и пигменти, употребявани в текстилната индустрия, и цимент. За да ви дадем визия за разпространяването на хром VI, едно изследване от Дания открива, че съвсем половината от импортираните обувки и сандали съдържат несъмнено равнище от този канцероген.

Вашата градина

Диоксинът е канцероген, който се образува като химически непряк артикул и навлиза в почвата и водата. Той се утаява в праха на рафтовете, мръсотията върху подовете и остатъците от почва върху зеленчуците. Рискът да се аргументи рак от излагане на диоксин е повече от едно на хиляда.

Старият ледник

Според cancer.org канцерогенните ПХБ  (полихлорирани бифенили) могат да се появят в по-стари устройства, флуоресцентни осветителни тела и електрически трансформатори. Въпреки че доста страни са изоставили това химично вещество, някои платки към момента се създават и употребяват в разрастващите се страни, до 70% от този химикал към момента е в околната среда.

Вашите почистващи артикули

Формалдехидът е прочут карциноген, може да бъде открит вкъщи в хранителни артикули, козметика, разнообразни почистващи артикули (като съдомиялни машини, омекотители за тъкани и почистващи средства за килими), багра, изолационна пяна и някои други детайли. Освен това може формалдехид да се получи от дима от газовите печки и откритите камини.

Вашите шкафове

Химическият перхлоретилен (тетрахлоретилен) е канцероген, който може да се натрупа, където съхранявате сухи облекла. Също по този начин се среща в почистващите препарати, обувките и почистващите препарати.

Щори 

Щорите може да предизвикват рак и могат неподходящо да повлияят върху възпроизводството или развиването на индивида. Причината е, че някои рискови субстанции се намират във виниловите настилки, душ пердета, синтетична кожа, мини панели, тапети и всичко, което е направено от PVC-винил. Те могат да бъдат открити и в храни, опаковани в пластмаса.

Любимата ви вечеря от пиле и ориз

Всеки знае, че арсеникът е токсичен, само че в по-малки дози той също е канцерогенен. Въпреки това, можете да го намерите в храни, които евентуално ядете постоянно, в това число пиле, ориз и някои плодови сокове, както и артикули за обезмасляване, бои, мебели восък, лепило, мазила, найлон и бои.

Вашата изолираност на къщата

За благополучие, азбестът към този момент не се използва от няколко десетилетия, само че към момента можете да го намерите в изолацията на остарели къщи. Тъй като изолацията в последна сметка се утежнява, азбестовите нишки стават летливи. Тъй като азбестовите нишки се придържат към облекла и обувки, служащите, изложени на въздействието на азбест по време на работа, също могат да донесат азбест в домовете си.

Вашите кутии от стиропор

Стиролът е добре прочут канцероген, който се употребява постоянно при производството на полистиренови пластмаси, които могат да бъдат направени от пяна от пластмаса и твърди пластмасови произведения като чаши, чинии, тави, чинии и опаковки. Стиренът може да се появи във вашето горещо кафе или чорба, в случай че употребявате съдове от стиропор. 

Вашите книги в библиотеката

Някои медицински материали, библиотечни книги и музейни артефакти могат да бъдат стерилизирани или фумигирани с етиленов оксид, който е прочут канцероген.

Вашата отбрана от бурени

Никой не обича плевелите, само че в случай че решите да ги унищожите благодарение на хербициди, които съдържат канцероген глифозат, може да увеличите риска от рак.

Вашият спрей за комари

Вредителите естествено могат да носят заболяването. Но в случай че ги премахнете с химически пестициди, увеличавате риска от развиване на рак. Химически пестициди включват тези, които употребявате за вашите домашни любимци, като бълхи и репеленти.

Вашият гранитогрес

Радонът е естествено формиран от радиоактивното разграждане на уран в скали и почва. Това усилва риска от рак на белите дробове, изключително в случай че пушите. Ако живеете в регион, където количеството уран и радий в скалите е огромно, може да срещнете радон посредством пукнатини в скалите. Може да бъдете изложени на радон. в случай че имате гранитни плотове.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР