Имаме доказан грип в Пазарджишко, съобщи за „Пазарджишка Марица“ д-р

...
Имаме доказан грип в Пазарджишко, съобщи за „Пазарджишка Марица“ д-р
Коментари Харесай

Грипът Ямагата нападна Пазарджишко

Имаме потвърден грип в Пазарджишко, заяви за „ Пазарджишка Марица “ доктор Магдалена Станева, шеф на отдел „ Надзор на заразните заболявания “ в РЗИ. Седем от десетте изпратени за проучване в Националната референтна лаборатория проби са дали позитивен резултат.

Изолираният в тях вирус е вид В. Щамъте прочут с името „ Ямагата “ и се открива за пръв път в нашия район. Явно наличието му е било изненада и за водещите здравни специалисти и институции - не е включен в противогрипните ваксини, създадени съгласно предстоящите за годината бацили.

Д-р Станева споделя, че „ Ямагата “ не нито по-опасен, нито по-лек от разновидностите в група А. Не се отличава с тежко преболедуване, каквото е особено за свинския грип. Добре се повлиява при лекуване с два от трите предлагани в аптеките противовирусни медикамента. Назначаването на подобаващия обаче би трябвало да бъде преценено от доктор.

Интересен факт е, че единствено в Пазарджишко към този момент върлува въпросният вариант. От Националната референтна лаборатория са съобщили, че досега в България има един пациент с „ Хонконг “, няколко със свински грип и седемте от Пазарджишко с „ Ямагата “.

Още по тематиката четете ТУК
тагове ямагата пазарджишко
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР