Имаме добро сътрудничество с много от университетитеНа 3 юли в

...
Имаме добро сътрудничество с много от университетитеНа 3 юли в
Коментари Харесай

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Бизнесът в столицата е гладен за висшисти

Имаме положително съдействие с доста от университетите


На 3 юли в Народното събрание се състоя Национална среща по проблемите и вероятностите за висшето обучение, проведена от вестник „ Труд “. Събитието бе край на професионалната полемика, водена на страниците на вестника през последните шест месеца. Участваха ректорите, влезнали в полемиката със свои текстове, както и техни сътрудници, представители на бизнеса, синдикати и други организации.

Форумът бе под патронажа на ръководителя на Комисията по образованието и науката в 44-тото Народно събрание Милена Дамянова. Два дни след полемиката Дамянова внесе в Народното събрание ремонти в Закона за висшето обучение, които регламентират по-активното присъединяване на бизнеса, подкрепено единомислещо от присъстващите на срещата. Тази концепция бе развита и в преобладаващата част от публикациите на ректорите.

В поредност от публикации „ Труд “ ще разгласява изявленията на водещите участници в полемиката – Милена Дамянова, кметът на София Йорданка Фандъкова, ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, проф. Стати Статев, ректор на УНСС и зам.-председател на Съвета на ректорите и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Чувствам се длъжна да приказвам от името на огромните градове, на общините и на българската столица. Тук са триумфите, само че тук са и провокациите, по тази причина в действителност се включвам с огромно предпочитание в тази значима полемика. Нуждата от образовани и добре готови хора е най-важната за стопанската система на всеки град, както за бизнеса, по този начин и за институциите. Така че няма нищо по-важно от това да осигурим устойчивото развиване на града, а то е допустимо единствено с развиването на стопанската система. Не можем да си представим развиването на стопанската система и обслужването през днешния ден, включително и административното, без добре готови фрагменти. През последните години, макар че София има най-вече хора с висше обучение – над 50%, градът ни също изпитва огромен дефицит на добре готови и образовани фрагменти. В София броят на заетите лица е над 700 000, а коефициентът на стопански дейните лица е над 62% – това е най-високият коефициент за страната. Тук се намират и най-вече от висшите образователни заведения – 23 от общо 51 упълномощени са в София, студентите тук са към 100 000, което е над 40% от общия брой студенти в България от 2000-та година насам. В София обаче делът на популацията на възраст сред 25 и 64 години с висше обучение е 51,4% през 2016 година Тоест, като се изключи че в София се образоват най-вече студенти, те остават на локалния пазар на труда, а с изключение на тях тук идват да се осъществят и други младежи, които получават своето обучение в други градове на страната.

За мен като кмет на града беше извънредно значимо да отворим общинската администрация и oбщината, която работи за развиването на града, към науката, университетите и образованието. Мисля, че имаме едно извънредно значимо и положително съдействие с доста от университетите, както и с Българска академия на науките, на процедура – с всички. Затова желая особено да благодаря на ректорите на всички висши образователни заведения в нашия град.

Често давам два образеца, които са извънредно значими за града, през днешния ден ще дам и трети.

Първият образец са новите съвременни съоръжения за преправка на боклуци, експертите за които се подготвяха и не престават да се приготвят в пет университета в София – Лесотехническия, Софийския, Техническия, Минно-геоложкия и Химико-технологичния. Аз съм разговаряла с доста от тези младежи – те биха могли да отидат на всички места в Европа, само че остават тук, тъй като имат опция. Образованието, което са получили, ни дава опция пък на нас да имаме вяра, че тази единствена в България апаратура може да се ръководи и употребява добре. Така че в действителност – ето един добър образец за добре готови младежи, които са доста новаторски, подготвени да работят с нови технологии и се осъществят тук, в България.

Другият огромен образец е планът за софийското метро. За него експерти се приготвят в доста университети, няма да ги изреждам, желая единствено да им благодаря, тъй като ние вършим едно същинско съдействие, участвайки в образователния развой и в това време предоставяйки благоприятни условия за стажове и за работа. Над 500 души работят единствено от Висшето транспортно учебно заведение в метрото на София.

Казах, че ще дам един трети образец – употребявам случая, че тук е и министърът на културата, с цел да благодаря на висшите учебни заведения, които приготвят младежите в областта на изкуството и културата, тъй като това за София е изключително значим бранш. Културните и креативен промишлености в града заемат трайно четвърто място в стопанската система по добавена стойност и това се дължи в действителност на добре квалифицираните фрагменти. Тази година за пети следващ път, дружно с Нов български университет, а предходните години със Софийския университет, подготвяхме културни мениджъри. Едно съдействие и новаторски план за цяла Европа, за който още веднъж използваме потенциала на университетите.

Разбира се, аз приказвам за положителните образци, само че провокациите пред системата са големи. Както към този момент споделих, тук са представителите на бизнеса – сигурно ще слагат значими въпроси за развиването на бизнеса и стопанската система.

Затова желая да поздравя министъра на образованието господин Вълчев, по тази причина, че той има доста ясна визия за промени – освен това смислени, премислени, изговорени с всички страни, по този начин както започнаха дружно с госпожа Дамянова и Комисията, промените в междинното обучение и те към този момент много напреднаха, чакаме след 4-5 години да забележим и положителните резултати.

Пожелавам им по този начин да работят и за проблемите във висшето обучение, и то в действителност да извоюва своя престиж като висше обучение, което дава отговор на условията на времето и на пазара на труда. С всичко, което мога, аз и общината ще се включваме в този развой.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР