Имаме добър пакет от незабавна, средносрочна и дългосрочна подкрепа за

...
Имаме добър пакет от незабавна, средносрочна и дългосрочна подкрепа за
Коментари Харесай

Словения ще получи 400 милиона евро от Фонда за солидарност на ЕС

" Имаме добър пакет от незабавна, средносрочна и дълготрайна поддръжка за реконструкцията и възобновяване на Словения ", сподели Фон дер Лайен.

Тя означи, че времето е от решаващо значение и Словения би трябвало да показа предварителна оценка на вредите колкото се може по-скоро.

Наводненията, провокирани от изобилните превалявания, които започнаха на 4 август, бяха избрани от словенския министър председател като най-тежкото естествено злополучие от 30 години. Той сподели, че вредите са за милиарди евро. Опустошени са две трети от страната, а доста хора останаха без жилища. Смята се, че общо шестима души са изгубили живота си поради бурите и наводненията в страната през последните дни.

Европейският съюз, НАТО и доста европейски страни изпращат незабавна помощ към Словения.

Във Ватикана папа Франциск сподели през днешния ден, че се моли за жертвите на наводненията в Словения и Грузия и благодари на тези, които дават помощ, съобщи Асошиейтед прес.

„ През последните дни трагични естествени феномени в Словения и Грузия предизвикаха доста материални вреди “, сподели той.

„ Моля се за жертвите, показвам близостта си духом до фамилиите им и до всички, които страдат от бедствията, като благодаря на тези, които оказаха помощ, изключително на доброволците, “ сподели още папа Франциск.

Експерти в Словения предизвестиха, че въпреки дъждът да е спрял, има заплаха от свлачища. Метеорологичната работа на Словения заяви, че предишния четвъртък и петък за по-малко от ден е паднало едномесечно количество дъжд, съобщи Българска телеграфна агенция.

Няколко мощни стихии в страната по-рано през лятото отнесоха покриви, повалиха хиляди дървета и убиха един човек в Словения и четирима в други страни в района.

Наводнения имаше също в Австрия и Хърватия. Проливни дъждове и стихии предизвикаха огромни вреди в Сърбия, която е се намира надолу по течението на пълноводната река Сава, която тече от Словения и Хърватия през Балканите, отбелязва Асошиейтед прес.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР