Имаме дата, писаха няколко испански издания, когато бе обявен моментът,

...
Имаме дата, писаха няколко испански издания, когато бе обявен моментът,
Коментари Харесай

Край на споровете - Испания препогребва Франко днес

Имаме дата ", писаха няколко испански издания, когато бе разгласен моментът, който някои чакаха от дълго време: моментът да бъде ексхумиран и препогребан дълго управлявал европейски деспот.

Франсиско Франко, управлявал Испания три десетилетия и половина, ще бъде изваден от мемориалния комплекс " Долината на падналите ", където са тленните му остатъци и те ще бъдат трансферирани в общинското гробище " Ел Пардо-Мингорубио " в Мадрид. Обявеният от държавното управление час за начало е 10.30 ч. (11.30 българско време).

Имаше известно отсрочване поради обстановката в Каталуня, където още веднъж имаше митинги на последователи на независимостта след присъди, произнесени за сепаратистки водачи от испански съд. Въпреки това стъпката, която бе оспорвана от роднините на Франко, ще бъде доведена до дъно. А министър председателят социалист Педро Санчес смята това за една от най-големите си победи, освен това - малко повече от две седмици преди изборите.

Мавзолеят, построен от пандизчии в чест на деспот и приютил останките на над 33 хиляди жертви на гражданската война (1936-1939 г.) срещу волята на фамилиите им, бе противоречив за множеството социалистически държавни управления, само че никое не съумя да стигне толкоз надалеч. Отношението към наследството на диктатора обаче не е еднопосочно.

 Край на разногласията - Испания препогребва Франко през днешния ден
© Reuters

И през днешния ден остава отворен въпросът по какъв начин Долината на падналите да се трансформира в музей на фашистката тирания, както се случи с с обекти от властнически или тоталитарни времена другаде.

Кабинетът отхвърли концепцията на околните Франко да бъде препогребан с държавни почести. Мадрид обаче отхвърли концепцията с сбито определение: " Научна фантастика. " Последната стъпка бе обвързвана с решение на Върховния съд, откакто фамилията оспори дейностите на държавното управление, само че загуби на всички инстанции. Имаше и опит на околните да издействат препогребване в катедрала в Мадрид.

Медии ще бъдат позволени единствено до част от церемонията, с цел да няма деликатни или уронващи човешкото достолепие фрагменти от ексхумацията. Няма да се позволява на присъстващите да носят със себе си телефони.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР