Имаме амбицията за около 2 години, по т.нар. гръцки модел,

...
Имаме амбицията за около 2 години, по т.нар. гръцки модел,
Коментари Харесай

"Патриотите" предлагат всички хора с увреждания да минат нова оценката

Имаме упоритостта за към 2 години, по така наречен гръцки модел, хората с увреждания да преминат през оценка на здравната продуктивност, сподели депутатът от " Обединени патриоти " (ВМРО) Калин Поповски.

" Хората с увреждания са към 1 млн. и се разделят на две огромни групи. Около 450 хиляди са тези сред 18 и 60 години, те имат ТЕЛК-ови решения в работоспособна възраст. Още към половин милион имат интеграционни добавки за хора, пенсионирани по възраст ", сподели Поповски след среща на депутати от парламентарната група с организации на хора с увреждания. Според него цифрата на хората ползващи помощи за увреждания се е нараснала повече през годините, в сравнение с са възможните хора с увреждания. `Трябва да има проверка и този обществен запас да се изразходва за хората, които имат потребност ", съобщи Поповски. На срещата е обдъждно хората, които имат трайни увреждания, за които медицинските специалисти са решили, че са до живот, да не би трябвало да имат срочни ТЕЛК-ови решения. " Няма смисъл да ги разхождаме през 2-3 години още веднъж по комисии ", разяснява Поповски

Искрен Веселинов добави че " към този момент имаме артикул, който е импортиран от Министерски съвет в Народно събрание ". Той не е склонен с визията, което е останало в концепцията на плана на държавното управление, че ще има две комисии, едната за здравната експертиза и една за работоспособността. " Не може да разхождаме хората с увреждания от инстанция на инстанция ", сподели Поповски.

Председателят на съюза на слепите Васил Долапчиев разяснява, че сегашният модел би трябвало да бъде преустановен и да се мина към актуален европейски медико-социален модел в центъра на който да бъде индивида с увреждане, само че от думите му не се разбра дали поддържа концепциите на " патриотите ". " Декларирам, че хората с увреждания в България изрично сме за това тези, които са влезнали в системата на хората с увреждания, в случай че не дават отговор не нужните медицински критерии, да бъдат изхвърлени. Всякаква корупция в тази сфера би трябвало да бъде пресечена веднъж вечно ", сподели още Долапчиев.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР