Имаме амбицията 15 години по-късно да продължим Солунския процес. През

...
Имаме амбицията 15 години по-късно да продължим Солунския процес. През
Коментари Харесай

Вицепрезидентът Йотова в Солун: По време на европредседателството ще се опитаме да преборим негативните стереотипи за Балканите


Имаме упоритостта 15 години по-късно да продължим Солунския развой. През шестте месеца на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз вниманието на цяла Европа ще бъде ориентирано към Балканите. Една от нашите задания е да преодолеем стандартите, че тази част на Европа е по-слабо развита.

Това означи вицепрезидентът Илияна Йотова на среща в Солун с гръцкия зам.-министър на вътрешните работи, отговарящ за въпросите на областите Македония и Тракия, Мария Коля-Царуха, оповестиха от прессекретариата на президента. Илияна Йотова съобщи, че помощта на Гърция по подготовката на българското председателство е доста значима. “Ще разчитаме на вас и през идващите 6 месеца ”, акцентира тя.

“Ние сме членове на огромното семейство на Европейския съюз. Като част от Балканите, от Югоизточна Европа ние сме в още по-близки връзки. Разбира се, съществуват и настоящи проблеми, които, уверена съм, ще преодолеем в границите на положителното съдействие ”, означи от своя страна Мария Коля-Царуха.

“Изправени сме пред прекомерно доста провокации, с цел да си позволим да се задълбочаваме в предишното. Пред нас стои огромната задача да развиваме районите от двете страни на границата ”, означи Илияна Йотова. “Убедена съм, че имаме капацитет да задълбочаваме положителните си връзки, по тази причина зачестиха и двустранните срещи на високо равнище, и срещите в четиристранен формат ”, съобщи вицепрезидентът.

Една от значимите тематики, наранени на срещата, бе мигрантската рецесия. Илияна Йотова показа работата си по този злободневен въпрос в качеството си на евродепутат и акцентира положителното съдействието с гръцкия еврокомисар по миграцията Димитрис Аврамопулос.

“В началото Европа остави страните по външните граници, каквито са България и Гърция, да се оправят сами с мигрантската рецесия ”, посочи тя. “Костваше ни доста старания в убеждаването, че решенията не може да се вземат някъде в канцелариите на Брюксел, без да се регистрират спецификите на страните членки ”, акцентира вицепрезидентът. По думите й съглашението с Турция на процедура не работи. Илияна Йотова посочи, че точно по време на нашето председателство на Съвета на Европейски Съюз ще стартира триалогът по измененията в Дъблинското съглашение. Тя изрази опасенията си, че в актуалните оферти за промени има доста неизясненост. По думите й текстът вероятно ще бъде блокиран в Европейския съвет, като се има поради отпорът на страните от Вишеградската четворка по отношение на проявата на взаимност и квотното систематизиране.

“Този въпрос е извънредно значим за Гърция. Не е допустимо да одобряваме толкоз доста хора, а в това време страните на север от нашата да затварят границите си ”, безапелационна бе Мария Коля-Царуха. “Гърция ще бъде до България, ще бъде неин асистент при разискването на тези въпроси ”, увери тя.

Двете разискаха и казуса за името на Република Македония. “Надяваме се на позитивно решение, което не визира нашата история ”, означи Мария Коля-Царуха. От своя страна вицепрезидентът изрази убеденост, че през 2018 година въпросът ще бъде решен с допустим компромис за всички страни от района.

Двустранните планове сред България и Гърция и опциите за нови начинания бяха акцент на диалога на вицепрезидента с Вула Патулиду, зам.-областен шеф на област Централна Македония. Двете подчертаха интензивния туристически продан сред България и Гърция. Вицепрезидентът означи, че с изключение на огромните инфраструктурни и енергийни планове би трябвало да развиваме и така наречен меки връзки и планове, свързани с просвета и обучение. “България работи поредно за откриването на още контролно-пропускателни пунктове ”, съобщи Илияна Йотова.

“До края на този програмен интервал има още какво да използваме при трансграничните планове, с цел да не се връщат парите в Брюксел ”, означи вицепрезидентът. “Да убедим Европа да спре наклонността по подмяна на еврофондовете с капиталови планове – това е значимата ни задача през първата половина на 2019 година ”, посочи Илияна Йотова и добави, че запазването на Кохезионната политика е измежду главните цели на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

“Трябва да насърчим нашите сънародници да вземат участие в тези планове. 10 години след участието ни в Европейския съюз хората не знаят по какъв начин да се възползват от европейските планове ”, означи Илияна Йотова. Вула Патулиду показа, че в Гърция съществува същия проблем.

Вицепрезидентът означи, че огромен % от финансирането на българските общини идва от европейските фондове и без тях ситуацията им ще се утежни, което ще докара до миграция на младежите, изключително от пограничните райони, и ще се задълбочи демографската рецесия.

Повдигнат бе и въпросът за двойните стандарти в Европа. “Не можем ние на Балканите да бъдем робите на Европа, да има такова разделяне сред Севера и Юга ”, безапелационна бе Вула Патулиду.

По-късно Илияна Йотова се срещна с кмета на Солун Янис Бутарис. Той показа за развиването на главните планове в града, както и концепцията производителите на вино в Солун и Мелник да създадат т.нар път на виното. “Имаме огромно предпочитание да осъществяваме общи хрумвания с Пловдив, която ще бъде културна столица на Европа през 2019 година ”, означи Бутарис.

В делегацията, водена от вицепрезидента, са Пламен Узунов, секретар на президента по правни въпроси и антикорупция, и Владимир Москов, кмет на Гоце Делчев. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР