Имаме 4 - 5 случая на заразени служители на Министерството,

...
Имаме 4 - 5 случая на заразени служители на Министерството,
Коментари Харесай

Вълчев: Имаме 4-5 случая на COVID-19 в министерството, аз съм отрицателен

Имаме 4 - 5 случая на инфектирани чиновници на Министерството, аз към този момент съм негативен. Това съобщи пред просветителният министър Красимир Вълчев

„ Към днешна дата има 469 възпитаници и 453 учители инфектирани с COVID-19. Прави усещане, че учителите са доста повече като %, тъй като като цялост те са доста по-малко от учениците. Заразяват се доста по-често и стигат до признаци и боледуване ", сподели той.

„ Училите са най-многочислената професионална група – 90 хиляди души. Има над 400 диагностицирани с хронични болести, само че доста повече евентуално са рискови. Казали сме на шефовете, когато има молба за отпуск, те да я позволяват, даже да се стигне до неспособност за заменяне в избрани часове. В момента имаме нараснал брой на отсъствия по отношение на предишни години, само че те не са високи като % – към 2,5%. Дори да се стигне до непълен образователен проект, нашата цел е да има оптимално присъствено образование “, добави Вълчев

Той изясни, че е най-лесно да се затворят учебните заведения, само че това значи да жертваме правото на децата на обучение.

„ Правим го централно – жертваме качеството на обучение, повреждаме душeвността на децата, караме родителите да стоят у дома. Избрахме обаче разновидността да се работи локално, с цел да има най-много присъствено образование, тъй като имаме вяра, че то е най-хубавото. Имаме регионални щабове, които могат да вземат решения да се затвори цялата община или цялата област. Вчера дадох позволение за едно учебни заведения в община Приморско “, съобщи просветителният министър.

По думите му все още няма лесни решения, само че има прагови стойности, които са подадени от министъра на опазването на здравето. „ Ако 15% от учениците или учителите в едно учебно заведение отсъстват заради признаци като тези на COVID-19, учебното заведение се затваря. Респективно – 20% от паралелката ", напомни той.

Той разгласи, че в последните седмици има покачване в броя на отсъстващите възпитаници, които кихат и кашлят. Учителите ги връщат и ги означават. „ Целта е вместо да затворим 10% от общините или областите, да затворим учебни заведения там, където има проблем. В момента се въздържаме от централно затваряне на учебни заведения ", акцентира още Вълчев.

„ В момента преобладаващите настроения са за присъствено образование, само че те доста елементарно се трансформират, когато има 1-2-3 инфектирани, не дай Боже и умряли ”, добави той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР