Имаме 30 милиарда кубически метра газ в нашите хранилища и

...
Имаме 30 милиарда кубически метра газ в нашите хранилища и
Коментари Харесай

Украйна предлага на ЕС газ от своите хранилища

" Имаме 30 милиарда кубически метра газ в нашите складове и можем да предложим част от тях на нашите европейски сътрудници за подмяна на съветските горива на този неустойчив пазар ".

Това съобщи през днешния ден в Брюксел украинският министър председател Денис Шмигал. Той взе участие в осмото съвещание на Съвета за асоцииране „ ЕС-Украйна “.

За първи път Киев взе участие със статута на кандидат-член. Предишното съвещание на Съвета бе през февруари, малко преди началото на съветската инвазия, напомни висшият представител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел.

„ Владимир Путин желае да унищожи и колонизира Украйна, само че вместо това я приближи още повече до Европейски Съюз. Това прави по-силни отговора ни и построяването на модерна, съвременна и демократична Украйна като неразделна част от европейското семейство. Путин по този начин и не можеше да повярва, че след 6 месеца обстановката ще е такава “, посочи посланик номер 1 на Европа.

Първата цел на Европейски Съюз е да помогне на Украйна да приключи войната допустимо най-бързо. Но това би трябвало да се случи не непременно, а със ценене на суверенитета на страната. След което би трябвало да й се помогне да завоюва мира.

Необходимо е Русия да приключи бойните дейности и неотложно да се изтегли от цялата територия на Украйна, включваща нейните интернационално приети граници, безапелационен бе Борел.

„ Това включва и дейностите на Русия в Запорожката АЕЦ. Последните вести, които получихме за обстановката там, са все по-тревожни. Това е нуклеарен хазарт, който би трябвало да спре. Това е нуклеарен хазарт, при който има игра с огъня, което е още един образец за безотговорното държание на Русия, пренебрежение към интернационалното право и главните правила на нуклеарната сигурност “, посочи висшият представител.

По-рано през днешния ден Европейската комисия и Украйна подписаха 4 секторни съглашения за по-нататъшно усилване на съдействието.

• 1. Нова стратегия в поддръжка на бюджета на стойност 500 милиона евро. Парите са в границите на помощта, обещана от ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен на донорската конференция за Украйна, извършена през май във Варшава. Сумата е безплатна и ще помогне за жилищното настаняване и образованието на напусналите родните си места хора и завърналите се, както и на селскостопанския сектор;

• 2. Асоцииране на Украйна към програмата „ Цифрова Европа “, чийто бюджет е 7,5 милиарда евро. Така Киев ще може да кандидатства да финансиране и поддръжка на планове в основни сфери като суперкомпютрите, изкуствения разсъдък, напреднали цифрови умения;

• 3. Участие на Украйна в стратегия „ Митници “. Така страната от 1 октомври ще може да взе участие в две от най-важните директни системи на Европейски Съюз, измежду които тази за улеснение на преноса на стоки;

• 4. Участие в програмата „ Фискалис “ за съдействие в данъчното облагане.

Еврокомисарят по разширението Оливер Фархей предложи на Украйна да продължи да се концентрира върху осъществяването на 7 основни критерия, нужни за започване на договаряния за участие. Най-основните от тях са усилването на върховенството на закона, битката с корупцията и прането на пари и отбраната на правата на националните малцинства.

А Борел напомни, че с цел да стане член на Международния углавен съд (МНС), Киев би трябвало да подпише и Римския статут. Този въпрос е от особена значимост поради желанието и на Запада, и на Украйна отговорните за военните закононарушения в страната да бъдат подведени под отговорност.

Коментари10 коментара
Моля, или се, с цел да участвате в диалога!
 Заглавие
Песента The Gambler е написана от Дон Шлитц през 1976 година И след това е записвана от разнообразни реализатори, в това число Джони Кеш. Кени Роджърс обаче е този, който съумява да направи песента сполучлива и разпознаваема.
20 5 Още КОментари Най-новоПрочети още
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР