Имам 3 400 000 причини за този коментар. Толкова, казват

...
Имам 3 400 000 причини за този коментар. Толкова, казват
Коментари Харесай

Работниците са ви скъпи

Имам 3 400 000 аргументи за този коментар. Толкова, споделят е работната мощ на България сега. Но има браншове, в които заплатите не са мърдали от години и си стоят на равнищата от преди цяло десетилетие. Само че нещата са доста разнообразни от навечерието на финансовата рецесия. В последните 10 години, България остана без цели класи, тъй като доста хора се изнесоха в чужбина.

Дефицитните специалности към този момент са факт. На пазара няма фрагменти, стотици компании не могат да порастват поради това. И тук опираме до главния проблем – заплащането. Няма фрагменти поради ниските заплати. Те си потеглиха поради това. А тези, които останаха, би трябвало да получават повече. Защото напълно няма да има фрагменти. Ценните се задържат единствено с почтени заплати, по тази причина в случай че вашата заплата си седи все същата и през последните две-три години, просто сте объркали мястото.

Ако приходите не се усилват, демографският чук ще удари толкоз тежко, че доста компании просто ще изчезнат. И това може да стане след тези няколко години на предстоящ напредък.

Защо ?

Да кажем, че работодателят X мисли, че може да разчита главно на младежи, на които да заплаща малко. В момента, в който заговорят за по-високи заплати, той ги сменя с нови млади и неопитни фрагменти, които ще употребява до момента в който и те не заговорят за пари. Този толкоз известен модел в България сега е нездравословен заради няколко аргументи – работодателите не дават същинска вероятност на своите млади служащи, а ги употребяват.

Това е риск и за самите служащи, тъй като губят своето време, без да осъзнават, че могат да се окажат на пазара на труда, само че към този момент не в младежка, а в зрелост. Подобни работодатели не съблюдават класическото предписание, че всяка инвестиция в приходите на чиновниците ти е инвестиция в растежа на компанията и на цялата стопанска система.

По този метод, след няколкогодишен напредък, може да стартира и пропадането. Защото не всеки е елементарно сменяем, изключително в България и изключително при все по-осезаемия апетит за фрагменти.

Затова тук и в този момент са нужни съответни решения – свободните места в университетите да се дефинират след разбор на нужното количество фрагменти за пазара на труда след пет и след 10 години. Конкретен проект какво ще се случи с България след единствено някакви си три години, когато еврофондовете ще спрат, а с това ще бъде пресечен и икономическият напредък.

Тогава ще би трябвало да си произвеждаме сами. Да си строим сами и да разчитаме повече на себе си. Ще можем ли да го създадем? Със сигурност не и със съчетанието на ниски приходи и апетит за фрагменти. То просто е безсмислено. Кадрите са по-скъпи от всеки път сега. И който не го осъзнава, има сериозен проблем.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР