Имало едно време една държава, която имала 521 млн. марки

...
Имало едно време една държава, която имала 521 млн. марки
Коментари Харесай

Как да лъжем със статистика

Имало едно време една страна, която имала 521 млн. марки позитивно външнотърговско салдо. Шефът на националната статистика и заместникът му гордо докладвали обстоятелството на държавното управление. Обаче... управлението не било предостатъчно. Взело листа със справката и написало, че позитивното салдо би трябвало да бъде 910 млн. марки.

Защо тъкмо 910 милиона, един бог знае. Обаче шефът на статистиката и заместникът му трябвало на място и на момента документално да потвърдят, че са разбрали и ще „ оправят ” числата. И ги „ оправили ”. Листчето потънало в държавния списък и било открито от любопитен откривател след 20-ина години. Държавата била Германска демократична република, а годината – 1986.

Ако разгледаме индивида като създание, настоящо на основата на информацията, с която разполага, то близо до мозъка е, че

в случай че успеем да вкараме вирус

(устройващи ни лъжливи или неточни данни) в осведомителната му система, той може да стартира да работи по метод, който води до реализация на нашите ползи. По-неинтелигентните хора могат да бъдат лъгани, само че при по-интелигентните вкарването на осведомителния вирус е по-трудно, той би трябвало да е в подобаваща обвивка. Много подобаваща обвивка е манипулираната статистика.

Затова, както е видно и от историята нагоре, много постоянно поръчителите на статистическа информация изискват деформиране и от статистиците. За да ги накарат да изкривят информацията, тези поръчители употребяват да вземем за пример господстващо състояние в обществената подчиненост или пък пари. И тъй като това се случва постоянно, бедните статистици са създали разнообразни форми на

статистическа обвивка

на осведомителния вирус – били те способи за замяна на числата, или интерпретация на резултатите в сгода на поръчителя.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР