Имало една време една мъничка страна, наречена Корнукопия, която векове

...
Имало една време една мъничка страна, наречена Корнукопия, която векове
Коментари Харесай

Дж. К. Роулинг подарява новата си книга за чудовище

„ Имало една време една мъничка страна, наречена Корнукопия, която епохи наред била управлявала от русокоси владетели. Кралят по времето, за което пиша, се споделяше крал Фред Безстрашния. Самият той беше добавил към името си „ Безстрашния “ в сутринта на коронацията си, частично тъй като звучеше добре с „ Фред “, само че и тъй като един път съумя да улови и убие напълно самичък една оса, в случай че не се броят брои петимата пехотинци и момчето, което му чисти ботушите… “

Така стартира най-новата приказка на Дж. К. Роулинг, The Ickabog, нейната първа детска книга след 2007 година, когато завърши поредицата за момчето вълшебник с „ Хари Потър и даровете на гибелта “. Още във втората глава се загатва и Ickabog - именито страшилище, за които се приказва, че яде деца, овце и даже възрастни хора. 

Във вторник Роулинг разгласи, че новата ѝ детска книга ще бъде оповестена онлайн на уеб страницата theickabog.com, като сериал, състоящ се от 34 глави, които ще бъдат качвани всекидневно на уеб страницата. Така децата, принудени да си стоят у дома, ще могат да я прочетат гратис, преди да бъде оповестена и на хартия към края на годината. Приходите си (от хартиеното издание, електронната и аудиокнигата, които ще се продават впоследствие) Джоан Роулинг ще подари за подкрепяне на най-тежо засегнатите от пандемията. Първите две глави бяха качени на 26 май, а през вчерашния ден излязоха още три.

Писателката разказва романа като „ приказка за истината и злоупотребата с власт ", която ѝ хрумнала преди десетина години. Действието се развива в фиктивен свят, откъслечен с никоя от другите произведения на Роулинг. Историята ѝ хрумнала преди „ преди повече от десетилетие “, тъй че тя „ не е предопределена да се чете като отговор на нещата, които се случват в света сега. Темите са безконечни и могат да се отнасят за всяко време и всяка страна “, акцентира Роулинг, която в последните дни е доста сериозна към реакцията на държавното управление по случая с Доминик Къмингс (съветникът на премиера, който извърши груби нарушавания на карантината).

Във вторник Джоан Роулинг сподели, че в началото е възнамерявала да разгласява The Ickabog след последната книга от поредицата - „ Хари Потър и Даровете на гибелта “. Но вместо това е решила да продължи с романи за възрастни - „ Зовът на кукувицата ”, „ Копринената буба ” „ В работа на злото ” – под псевдонима Робърт Галбрайт, и  " Вакантен пост " под личното си има. През това време първата чернова на The Ickabog лежала на тавана.

С течение на времето почнала да мисли за приказката, като принадлежаща на двете ѝ по-малки деца, на които четяла вечер от нея. Но преди няколко седмици ѝ хрумнала концепцията да разгласява историята безплатно за децата, принудени да стоят по домовете си поради пандемията. „ Моите младежи се ентусиазираха, донесоха прашната кутия от тавана и през последния месец бях още веднъж потопена в фиктивен свят, в който смятах, че в никакъв случай повече няма да вляза “.

„ Докато работех по книгата, започнахме да още веднъж четем фамилно главите - написа в уебсайта си Роулинг. - Това беше едно от най-необикновените прекарвания в моя писателски живот, защото първите двама читатели на Ickabog ми споделяха какво си спомнят от времето, когато бяха дребни, и желаеха да възстановя тези елементи, които изключително им харесваха (послушах ги) “.

Роулинг моли децата да изпращат на уеб страницата илюстрации за всяка глава, като най-хубавите от тях ще бъдат включени в печатното издание. „ Искам да видя по какъв начин въображението се развихря! Творчеството, изобретателността и напъните са най-важните неща: не е наложително да търсим най-хубавите механически умения “, написа тя.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР