Имало е и други предстоятели на Руската църква в София,

...
Имало е и други предстоятели на Руската църква в София,
Коментари Харесай

Николай Кръстев: Руската църква прокарва сръбските интереси в Северна Македония

„ Имало е и други предстоятели на Руската черква в София, преди 20-22 години, които се занимаваха отново с шпионски дейности от България. “

Това сподели в студиото на „ Добро утро, Европа “ журналистът Николай Кръстев във връзка експулсирането на предстоятеля на Руската православна черква в София архимандрит Васиан, както и още двама чиновници в храма поради шпионаж.

Кръстев изясни и в какво се показва част от подривната активност на представителите на съветската черква у нас:
Участие в хибридни дейности, свързани с признаването на дейностите на сръбската дипломация по отношение на Северна Македония и нейната черква, която преди една година получи томос за самостоятелност.
С това доближаване на съветската черква и тази на Република Северна Македония, Вселенската изчаква и не бърза да издава томоса, установи Кръстев.

„ Създава се инфраструктура от близки до съветското подворие свещеници, които да имат по-голямо въздействие вътре в Българската православна черква, с цел да се вземат решения, които не са безусловно в българския интерес “, добави журналистът.
Една немалка част от българските митрополити, приключили духовните академии в Русия или някогашния Съветски съюз, през днешния ден са близки до съветската църковна дипломация.
Кръстев напомни, че това не е първият случай на експулсиране на представители на съветската черква поради подривна активност.

„ Още Стефан Стамболов изгонва един съветски духовник в края на 19-и век, поради интервенция във вътрешните каузи “, уточни журналистът.

Според него знак за мащаба на съветската реакция ще бъде дали ще затворят подворието на българската черква в Русия.

„ Не го изключвам “, сподели анализаторът.

През църквата се движат доста неща, в това число усилване на сръбското въздействие в РСМ, счита журналистът.

„ Българската администрация би трябвало да има самочувствие, с цел да каже на съветската страна да на се меси. Русия почита тези, които имат достолепие, а не тези, които се кланят безпределно. България не е страна от 10-20 години, а е с 1300-годишна история и 144-годишна възобновена държавност “, акцентира Кръстев.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР