Имали ли сте усещане в устата, сякаш сте облизали стара

...
Имали ли сте усещане в устата, сякаш сте облизали стара
Коментари Харесай

9 причини за появата на метален вкус в устата

Имали ли сте чувство в устата, като че ли сте облизали остаряла монета? Има здравно пояснение за какво в устата ви може да имате железен усет.

Всъщност даже нямате визия по какъв начин работят вашите вкусови рецептори. Това положение е постоянно срещано, само че може да посочва за сериозен здравословен проблем.

Ето девет съществени аргументи за железен усет в устата.

Приемането на някои медикаменти

Антибиотици (включително тетрациклин и амоксицилин), литий (използвани за лекуване на психични заболявания), някои медикаменти, употребявани при сърдечно-съдови болести и алопуринол (който оказва помощ да се отстранен камъните) - тези медикаменти могат да ви накарат да усетите чудноват усет на метал в устата.

Приемате медикаменти без рецепта или витамини

" Мултивитамините могат да съдържат огромно количество метали, които предизвикват смяна на усета, нарушаващи йонните канали, които дават сигнали на нашия усет ", споделя доктор в клиниката в Кливланд. В допълнение към мултивитамините, медикаменти за настинка и витамини с високо наличие на мед, цинк, хром, калций или желязо могат да провокира железен усет.

Лоша хигиената на устната празнина

Нередовната приложимост на четка за зъби способства освен за това да имате неприятен мирис, само че с течение на времето може да се развие гингивит, вследствие на което може да се появи зараза. При съществуване на зараза, кръвният поток към езика се утежнява, което способства за появяването на противен усет в устната празнина.

Синусова зараза

Характеризира се с главоболие, назална конгестия и тежко възпалено гърло. Ако почувствате неприятния напън и чувството за забързаност не ви оставя и има чувство за усет на езика, като че ли сте облизали метала, значи най-вероятно това е зараза на синусите.

Подуването и блокирането на слюнчените канали могат да увредят вкусовите рецептори.

Травма на главата

Травмата на главата може да бъде директна щета на нервните центрове, които управляват чувството за усет и аромат.

Всякакви промени в работата на тези центрове способстват за нарушение на усещането. Неврологичните болести, като множествената склероза и парализата на Бел, оказват въздействие върху вкусовите чувства. Това се дължи на нарушаването на централната нервна система.

Лечение на рак

Ако има възприятие на железен усет по време на химиотерапията, това е обикновено. Облъчването може да провокира мощен железен усет.

Пушене

Химикалите, вдишани от пушач, способстват за задържането на способността на рецепторите за усет да се регенерират. Това води до деформиране на усета и миризмата.

През 2014 година изследване сподели, че пушачите възприемат усетите доста по-зле, като губят чувствителността си към горчивите най-много.

Киселинен рефлукс

Киселинният рефлукс е трудно положение, при което в хранопровода навлизат киселини от стомаха. Те оставят изгарящо чувство в гръдния панер. В дълготраен проект киселинният рефлукс може съществено да повреди хранопровода и устната празнина.

Бременност

Неприятният усет в устата, дружно с отвращението към избрани артикули, е сигурен знак за ранна бременност. /Zdrave.to
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР