Имал ли е всъщност строителният предприемач Александър Ваклин достатъчно пари

...
Имал ли е всъщност строителният предприемач Александър Ваклин достатъчно пари
Коментари Харесай

Мистерия или не: Имал ли е Ваклин достатъчно собствени легални пари, за да подкупи Иванчева?

Имал ли е в действителност строителният бизнесмен Александър Ваклин задоволително пари с потвърден пред страната генезис, с цел да може да събре сумата от 70 000 евро, която да даде на Десислава Иванчева като първа вноска от възможен рушвет? Този въпрос стана изключително настоящ от края на предходната седмица.
10 723,91 лв. – това са чистите приходи на строителния бизнесмен Александър Ваклин за интервала 2015 – 2017 година според документна информация , предоставена от източници на Actualno.com. Сумата де факто съответствува с тази, която назова в края на предходната седмица Биляна Петрова (заместник на свалената от поста си кметица на регион " Младост “ " Десислава Иванчева) в предаването " Честно казано " с водещ Люба Кулезич, което се излъчва по " Евроком ". Припомняме, че и Петрова е подсъдима за рушвет в изключително огромни размери, дружно с Иванчева (прокуратурата ги упрекна за приемане на 70 000 евро), а кулминационната точка на делото на първа инстанция в Специализирания углавен съд се чака на 9 април, а юристите на двете са поискали информация от Национална агенция за приходите с приходите на Ваклин, с цел да изградят съответна защитна теза.
Всъщност общият приход на Ваклин за интервала 2015 – 2017 година, който по информация на Actualno.com е трудови правни отношения, е 13 728 лв.. Когато обаче се приспаднат налози и осигуровки, сумата става 10 723,91 лв.. Що се отнася до данните по години, през 2015 година чистият т.е. чистият приход от заплата на Ваклин е 3015,05 лв., през 2016 година – 595,76 лв., а през 2017 година – 7113,10 лв..
Същевременно, също за три години, само че 2014, 2015 и 2017 година, Александър Ваклин е дал заеми на обща стойност 109 251,55 лв. на три свои компании - " Ваклин Груп " (85 251,55 лв. през 2015 година), " Ваклин Груп Младост 2 " (14 500 лв. през 2014 година) и " Ваклин Груп Надежда " (9 500 лева). Че Александър Ваклин е давал заеми беше доказано от госпожа Полина Ваклин пред Actualno.com в телефонен диалог, като тя посочи, че " всички заеми се афишират пред Българска народна банка ", че " има ред – над избрана стойност се афишират, написа се съобщение по кое време ще се върнат ".
Освен това, съгласно госпожа Ваклин, брачният партньор ѝ не е имал приходи само от трудови правни отношения в интервала 2015 – 2017 година, като по думите ѝ " минималната работна заплата за 3 години отново не е 10 000 лв. – неуместно е ". По думите на госпожа Ваклин, брачният партньор ѝ в действителност не е бил непрекъснато с приходи от трудови правни отношения, имало е спирания. " По принцип той има и контракти за ръководство и надзор, които не се афишират “, добави Полина Ваклин. Actualno.com потърси експерт-счетоводител, който удостовери, че такива контракти се заявяват пред Национална агенция за приходите, само че не се афишират.
" Има и други приходи, които са спомагателни – продажба на лични парцели, върнати заеми към него “, продължи госпожа Ваклин, с уточнението, че е в придвижване и не разполага пред себе си с въпросните документи. „ Той си заплаща налози по другите контракти. Хонорари, комисионни, продадени жилища – това са други правни отношения “, добави госпожа Ваклин. На експлицитен въпрос на Actualno.com дали тези контракти се записват в Национална агенция за приходите или не , отговорът беше: " Тези контракти не се записват по метода, по който се записват трудовите контракти – те са под различен режим ".
Съгласно член 12 от Закона за налозите върху приходите на физическите лица (ЗДДФЛ), " облагаеми са приходите от всички източници, добити от данъчно задълженото лице през данъчната година, като се изключи приходите, които са необлагаеми по силата на закон ". Т.е. има приходи, които се вписват наложително в данъчната декларация отвън тези от заплата, като такива да вземем за пример са приходи от друга стопанска дейнсот (комисионни), приходи от наем, приходи от прекачване на права или имущество. Същевременно, според член 13 необлагаеми са приходи от продажба и подмяна на парцели, като зависи за какъв брой парцела става въпрос и в какъв интервал те са били притежавани, с цел да могат да бъдат сменени, както и приходи от продажба на движимо имущество в избрани по закона параметри, плюс приходи от нови дялове, акции, лихви от държавни облигации, предписание с финансови принадлежности, приходи от компесаторни принадлежности, застрахователни компенсации и така нататък По информация на Actualno.com, в годишните си данъчни заявления от 2015, 2016 и 2017 година господин Ваклин е показал, че е локално лице т.е. не дава отговор пред задгранично данъчно законодателство и е дал информация за дължими налози единствено по трудово правно отношение и предоставени/получени парични заеми .
Припомняме, че идващото съвещание по делото против Десислава Иванчева и Биляна Петрова е на 9 април. Делото се гледа от Специализирания углавен съд, на първа инстанция.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР