Имахме уникалния шанс да продължим по друг начин в българската

...
Имахме уникалния шанс да продължим по друг начин в българската
Коментари Харесай

Реакции след вота: Ще има ли кабинет на малцинството

Имахме неповторимия късмет да продължим по различен метод в българската политика, съобщи проф. Николай Габровски пред публицисти в Народното събрание откакто болшинството в пленарната зала отхвърли номинацията му за министър председател със 125 гласа " срещу ". 

Продължаваме напред, да се надяваме, че България ще има шанс, че по някакъв метод тази тежка политическа рецесия ще бъде преодоляна , ще имаме силите това да се случи и идната година да не остане в историята като една тъжна и изгубена година, изрази вярата си Габровски.

Ето какво разясниха депутатите и президента:
Румен Радев
Когато погледнем към държавното управление на Габровски като състав, то има доста положителни специалисти, като стратегия има значими цели, само че липсва политическата физиономия и отговорност, тъй като това държавно управление се явява медиатор сред ГЕРБ и българските жители. Това съобщи президентът Румен Радев в Брюксел. Хората в този момент не желаят да виждат медиатори, добави Радев.

Радев е безапелационен, че претенцията за власт върви дружно с политическата отговорност към нея и очевидно това държавно управление няма да бъде печелившият ход.

„ Не се меся в състава на непознати държавни управления, нито дължа някакви пояснения към тях “, акцентира той и добави, че по тази логичност има и министър на Кирил Петков в държавното управление на проф. Габровски, визирайки Крум Заков.

Радев добави, че Конституцията ясно споделя, че когато партиите не могат да излъчат държавно управление, резидентът има право да образува такова.

А що се отнася до ветото, по думите на президента, машинното гласоподаване преодоля един от огромните дефекти за нашия избирателен развой – недействителните бюлетини, като уточни, че това е отчасти несъгласие и не може да одобри, че слага партиите при разнообразни условия, нито да допусне, че се стеснява присъединяване на организацията на българите зад граница.

„ Защо не ме питате по кое време ще се одобряват сериозно значимите закони по Плана за възобновяване и резистентност “, обърна се Радев към публицистите и добави, че пред българския парламент има извънредно значими задания и би трябвало да се одобряват, и от в този момент, няколко доста значими закона.

„ Не желая да изпада страната в блокаж на институциите “, сподели още той. 

Асен Василев
Ние с Демократична България ще предложим кабинет на малцинството в случай че има гаранции, че той може да си свърши работата. Оттам нататък всяка от парламентарните сили би трябвало да реши дали желае да поддържа този кабинет непосредствено или не непосредствено. Това съобщи съпредседателят на Продължаваме промяната Асен Василев в коридорите на Народното събрание след гласуването на проектокабинета на проф. Николай Габровски.

Василев изясни, че се надява да има задоволително време, с цел да може Народното събрание да внесе тези девет гаранции, с цел да може един кабинет на малцинството да си свърши работата при липса на парламентарна поддръжка. 
Георги Гьоков
Ако получим покана, ще се отзовем. Ще кажем нашите политики, които ще следваме - в случай че те бъдат припознати в по-голямата си част, ще беседваме и за поддръжка за техния мандат. Това съобщи пред публицисти в коридорите на Народното събрание Георги Гьоков от парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България “ в отговор на въпрос за диалози с „ Продължаваме Промяната “, на които ще бъде връчен вторият изследователски мандат за сформиране на кабинет.

Гьоков напомни, че главният приоритет за „ Българска социалистическа партия за България “ остава обществената политика.

От конструирането на Народното събрание декларирахме, че няма да подкрепим мандат на ГЕРБ, Движение за права и свободи и „ Възраждане “. Ще беседваме с всички останали, в това число с „ Продължаваме Промяната “ и с партията, която получи третия мандат, изясни депутатът.

Той отхвърли да разяснява ветото на президента върху измененията в Изборния кодекс.  
Костадин Костадинов
Попитан дали биха подкрепили втория мандат, водачът на „ Възраждане “ Костадин Костадинов сподели " не " пред публицисти в Народното събрание. Той отговори негативно и на въпроса дали биха взели участие в диалози с „ Продължаваме Промяната “. 

Според Костадин Костадинов разлика сред ГЕРБ и „ Продължаваме Промяната “ няма. Те дори през днешния ден си го обявиха сами, добави той и се базира на изявление на Андрей Гюров („ Продължаваме Промяната “), който споделил, че от ГЕРБ са им преписали програмата. 

Не знам дали е тъкмо по този начин, само че пък се наложи ние да им напомним, че те гласоподаваха неколкократно безусловно хомогенно с ГЕРБ, Движение за права и свободи и „ Български напредък “, разяснява Костадинов. Те нямат някакви идейни и идеологически разминавания, добави Костадинов и разяснява, че имат личностни такива. 

Единственото, което мога да ги съветвам, когато получат мандата, да го върнат незабавно, с цел да не губят времето на България, съобщи Костадин Костадинов. По думите му това се отнася и за третия мандат с единственото изключение, в случай че той бъде даден на „ Възраждане “. Смятам, че Радев няма да го даде на нас, разяснява водачът на „ Възраждане “.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР