Имахме съвместно заседание на Изпълнителното бюро и на ръководството на

...
Имахме съвместно заседание на Изпълнителното бюро и на ръководството на
Коментари Харесай

“Антисоциален е”. БСП няма да подкрепим бюджета на Асен Василев

„ Имахме взаимно съвещание на Изпълнителното бюро и на управлението на парламентарната група по тематика, която за нас е най-важната за страната - бюджета, който следва да приемем за 2023 година “ Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

„ Министър Василев срещна депутатите от бюджетна комисия с плана за бюджет, който е подготвил, ние участвахме в тази среща “, напомни водачът на социалистите и уточни взетото от Българска социалистическа партия решение през днешния ден: „ Няма да подкрепим този бюджет и изготвяме собствен различен. Това за нас се трансформира в процедура в последните години “.

Нинова изясни, че в своя план Асен Василев не взема решение нито един проблем с инфлация, цени, приходи и беднотия. „ Този бюджет е противообществен. Това е счетоводен документ, а не инструмент за правене на политики. Наблюдаваме фиксация в цифри, а не решение на проблемите на хората. Цените на ток, вода и парно се покачват и в последните седмици, а няма реакция за отплата на приходите “, безапелационна е тя.

„ В този бюджет няма и стратегическо мислене - общо взето е ден да мине, различен да пристигна. Няма заложени съществени промени в обучение, опазване на здравето, обществена сфера “, твърди ръководителят на партията.

По думите на Нинова в оферти бюджет име две заложени бомби, които не се знае по кое време и по какъв начин ще избухнат. Става въпрос за приходите по Плана за възобновяване и резистентност, които Асен Василев е планувал в бюджета. „ Но 10 от 13-те закона не са мръднали на йота в Народното събрание. Това е риск, че в случай че тези пари не дойдат, няма да могат да се създадат и плануваните разноски “, разкри тя.

Вторият риск бил спорът сред постоянното и служебното държавно управление за парите в Българския енергиен холдинг. „ Над милиард лв. се въртят сред служебното и постоянното държавно управление, без някой да даде логичен отговор какво се случва с тези пари, а министър Василев ги планува в бюджета като доход. Ето ви едни близо 2 милиарда лв., които са под въпрос в приходната част, по тази причина ги назоваваме бомби “, разяснява още Нинова.

„ В нашия различен бюджет предлагаме недостиг от 4%. Това значи разлика от 1.6 милиарда лв. повече за правене на политика на годишна база. Но защото предлагаме бюджет за половин година, имаме различни ограничения в границите на към 800 млн. лв. “, уточни тя.

„ Насочили сме нашите политики в 3 области, които считаме, че са най-важни. На първо място стопанска система, напредък, вложения, обществена политика, насочена към приходите, общини и районна политика. Като групи хора сме ги ориентирали към деца, младежи и млади фамилии. На второ място - служащи, изключително работещите небогати и на трето - възрастните пенсионери “, заключи Корнелия Нинова.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР