Имах среща с премиера Бойко Борисов и получих уверение, че

...
Имах среща с премиера Бойко Борисов и получих уверение, че
Коментари Харесай

Борисов ще подкрепи Калфин за ОЛАФ

Имах среща с премиера Бойко Борисов и получих увещание, че ще получа поддръжка. Това сподели кандидатът за общоприет шеф на ОЛАФ Ивайло Калфин пред БНР. Предаде БГНЕС. Той изрази убеденост, че българското държавно управление ще поддържа кандидатурата му и ще лобира за нея. Кандидатирах се за ОЛАФ, тъй като познавам европейския бюджет, съобщи Калфин, който е втори измежду четиримата претенденти за началник на ОЛАФ, всред които следва да бъде изработен изборът, написа Inews.

" Аз се кандидатирах по една единствена причина – аз съм един от немногото хора в Брюксел, който години от разнообразни гледни точки познава европейския бюджет. Работил съм интензивно по него като министър, член на съвета, като евродепутат, когато бях докладчик и основен договарящ по 7-годишния бюджет, който е сега, познавам го доста добре от страна на комисията. Управлявал съм европейски фонд. Имам взор от доста страни, а това, което нямам, е опит в следствията ", сподели Калфин.

Четиримата претенденти, които сме останали са извънредно мощни. Двама от тях са доста високи експерти и с опит в следствието. Досегашните шефове на ОЛАФ са били прокурори, сподели политикът. Конкурсът продължава към този момент съвсем година, като до момента е имало осем чувания. Следващото ще бъде пред представители на страните членки в Съвета. Калфин разясни, че процедурата е комплицирана, тъй като постът е значим. Сега е значимо по какъв начин ОЛАФ ще се съчетае с европейския прокурор. Европейски Съюз ускорява опцията си да проверява и да санкционира закононарушения. Тази институция ще работи дружно с европейския прокурор. Проблемът е, че не всички страни са подкрепили европейския прокурор, което значи, че там той няма да може да прави инспекции и те ще се вършат от ОЛАФ. Контролът върху потреблението на средствата, е метод да се покаже на данъкоплатците, че тези пари не отиват за незначителни неща.

Най-много гласове има финландец, по-късно втори е Калфин, следван от французин и немец. Според Калфин Франция и Германия няма да си оставят хората без поддръжка, а първият е повдигнат от ЕНП.

Той твърди, че фактически има пробив – първият шеф е немец, вторият – италианец. И двамата са били прокурори. Решението кой да оглави ОЛАФ ще се базира на две позиции - едната да се увеличи контролът, а другата е, че при промяната на ОЛАФ е значимо да има нетрадиционен човек.

" Максималното, което мога да направя е да се показва добре на деветия кръг – който е чуването през Съвета. Крайното решение ще го вземе Европейският парламент и той ще избере всред четири, мощни кандидатури ”, акцентира Калфин. " В момента по данни и на ОЛАФ и на Сметната палата ние не сме измежду проблематичните страни по разходване на средства. Това значи, че сносно сме си свършили работата ”, сподели още той.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР