Имах среща с премиера Бойко Борисов и получих уверение, че

...
Имах среща с премиера Бойко Борисов и получих уверение, че
Коментари Харесай

Калфин: Бойко Борисов обеща, че ще ме подкрепи за ОЛАФ

Имах среща с премиера Бойко Борисов и получих увещание, че ще получа поддръжка. Това сподели кандидатът за общоприет шеф на ОЛАФ Ивайло Калфин пред БНР.

Той изрази убеденост, че българското държавно управление ще поддържа кандидатурата му и ще лобира за нея. Кандидатирах се за ОЛАФ, тъй като познавам европейския бюджет, съобщи Калфин, който е втори измежду четиримата претенденти за началник на ОЛАФ, всред които следва да бъде изработен изборът.

„ Аз се кандидатирах по една единствена причина – аз съм един от немногото хора в Брюксел, който години от разнообразни гледни точки познава европейския бюджет. Работил съм интензивно по него като министър, член на съвета, като евродепутат, когато бях докладчик и основен договарящ по 7-годишния бюджет, който е сега, познавам го доста добре от страна на комисията. Управлявал съм европейски фонд. Имам взор от доста страни, а това, което нямам е опит в следствията “, сподели Калфин. Четиримата претенденти, които сме останали са извънредно мощни. Двама от тях са доста високи експерти и с опит в следствието. Досегашните шефове на ОЛАФ са били прокурори “, сподели политикът.

Конкурсът продължава към този момент съвсем година, като до момента е имало осем чувания. Следващото ще бъде пред представители на страните членки в Съвета.

Калфин разясни, че процедурата е комплицирана, тъй като постът е значим. Сега е значимо по какъв начин ОЛАФ ще се съчетае с европейския прокурор. Европейски Съюз ускорява опцията си да проверява и да санкционира закононарушения. Тази институция ще работи дружно с европейския прокурор. Проблемът е, че не всички страни са подкрепили европейския прокурор, което значи, че там той няма да може да прави инспекции и те ще се вършат от ОЛАФ. Контролът върху потреблението на средствата, е метод да се покаже на данъкоплатците, че тези пари не отиват за незначителни неща.

„ Европейските данъкоплатци изключително от страните, които са чисти платци в евробюджета са много скептични, нервни. Има страни, които занапред споделят, че не желаят да се компенсира с спомагателни вноски излизането на Англия. Бюджетът на Европа постоянно е непълен за политическите й упоритости. В този смисъл контролът върху потреблението на средствата – не поради Брекзит, а поради нуждата да се употребяват дейно тези средства, които не са доста – те са 1% от стопанската система, те са 45-50 пъти по-малки от националните бюджети, това е съображение да се даде убеденост на данъкоплатците, че тези пари най-малко отиват в политиките, в които са заложени, а не изтичат по пътя на разнообразни схеми “, сподели Калфин.

Най-много гласове има финландец, по-късно втори е Калфин, следван от французин и немец. Според Калфин Франция и Германия няма да си оставят хората без поддръжка, а първият е повдигнат от ЕНП. Той твърди, че фактически има пробив – първият шеф е немец, вторият – италианец. И двамата са били прокурори. Решението кой да оглави ОЛАФ ще се базира на две позиции - едната да се увеличи контролът, а другата е че при промяната на ОЛАФ е значимо да има нетрадиционен човек.

„ Аз оптималното, което мога да направя е да се показва добре на деветия кръг – който е чуването през Съвета. Крайното решение ще го вземе Европейският парламент и той ще избере всред четири, мощни кандидатури “, акцентира Калфин.

„ В момента по данни и на ОЛАФ и на Сметната палата ние не сме измежду проблематичните страни по разходване на средства. Това значи, че сносно сме си свършили работата “, добави Калфин.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР