Има значителен напредък и реално постигнати резултати по всеки от

...
Има значителен напредък и реално постигнати резултати по всеки от
Коментари Харесай

Павлова отчете европредседателството пред Комисията по европейските въпроси

Има забележителен прогрес и действително реализирани резултати по всеки от четирите целта на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, оповестява " Канал 3 ".

Това съобщи министърът за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз 2018 Лиляна Павлова пред народните представители от Комисията по европейските въпроси и надзор на европейските фондове, оповестиха от пресцентъра на Народно събрание. На съвещанието на комисията министърът показа пред депутатите информация за осъществяването на целите на страната ни по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Българското председателство сложи настоящи, навременни и точни цели, които ни дадоха опция да бъдем гъвкави и съответни, акцентира Лиляна Павлова. Имаше четири огромни провокации пред нас, към които трябваше да адресираме своите цели – Брекзит, търговско-икономическите връзки със Съединени американски щати, миграцията и сигурността, уточни тя.

От Естонското председателство получихме 105 законодателни досиета, по време на Българското председателство бяха импортирани 30 нови оферти на Европейската комисия, означи министърът. Лиляна Павлова акцентира, че в границите на председателството е осъществена работа по всяко едно от досиетата, а работата по 75 от тях е завършила. Това е индикация за натоварен, интензивен и сполучлив законодателен развой, добави тя.

Работата по три от четирите български целта ще продължи и по време на председателството на Австрия, това са – сигурност и миграция, цифрова Европа и Западни Балкани, уточни Лиляна Павлова.

Председателят на Комисията по европейските въпроси и надзор на европейските фондове Кристиан Вигенин означи, че несъмнено България е изпълнила правилно своя ангажимент към Европейски Съюз като страна-член, която има задача да провежда председателството на Съвета в този комплициран интервал. Не са инцидентни и позитивните оценки, които пристигнаха от нашите сътрудници, акцентира той. По думите на Вигенин едно от огромните достижения на това председателство е, че българските представители на най-високите политически нива и на администрацията са получили директна визия по какъв начин действа взимането на решения в европейските институции. Това е едно неповторимо познание, което се надявам да бъде непокътнато и оптимално добре употребявано, съобщи той.

В изявленията си депутати от комисията и представители от публичния съвет към Комисията по европейски въпроси и надзор на европейските фондове показаха признателност към министър Лиляна Павлова и ръководеното от нея ведомство, както и към представителите на администрацията за работата им по време на Българското председателство. При добър тласък и при ясна цел администрацията работи доста добре, акцентира Лиляна Павлова. Към нея народните представители насочиха въпроси, свързани с полемиката по плана за многогодишна финансова рамка на Европейски Съюз.

На съвещанието на комисията народните представители се срещнаха и с отчет за осъществяването на Плана за деяние за 2018 година с ограниченията, произлизащи от участието на Република България в Европейски Съюз, към 30 юни 2018 г.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР