Има застъпване между предишната и тази вълна на коронавируса. Новата

...
Има застъпване между предишната и тази вълна на коронавируса. Новата
Коментари Харесай

Проф. Аргирова: Новият вариант на COVID-19 ще бъде по-заразен, но по-малко патогенен


Има застъпване сред предходната и тази вълна на ковид. Новата вълна в този момент потегля да превалира значително заради почивките. Това сподели в предаването „ 120 минути “ проф. Радка Аргирова.

По думите й вирусът от ден на ден ще еволюира и ще мутира в посока на това да може по-лесно да се закрепва за клетките и да ни заразява.

„ Друго не може да направи, тъй като към този момент среща огромна част имунно население – хора, за които той не е нов. Това, с което може да реагира, е да се приспособява посредством по-лесно прикрепване. В този смисъл новият вид ще бъде по-заразен, само че по-малко патологичен “, изясни проф. Аргирова.

Тя означи, че сезонът сега не е присъщ за никакъв грип, нито пък за вируси, които ги свързваме с есенно-зимния сезон и простудни болести.

„ Но е по-характерен сезон за стомашно-чревни инфекции, които могат да бъдат вирусни и микробни, само че не и простудни. Към средата на септември октомври ще дойдат простудните вируси “, сподели проф. Аргирова.

„ В момента във етапа, в която сме, единственото, което считаме, че е в реда на нещата е да се носят маски в здравни и лечебни заведения, и в обществени домове, тъй като това са местата, в които отиват хората, които не се усещат добре. Не изключвам малко по-тежки да станат ограниченията, само че по тази причина би трябвало да настанат съответни промени във всички индикатори, които следим “, добави проф. Аргирова.

Тя заяви, че под 3,5% е заетостта на интензивните кревати и под 5% на неинтензивните кревати.

Тя сподели още, че не чака през есента да се приказва отново за зелен документ, само че може извън да се наложи зелен документ на наши жители, които пътуват в други страни.

Според проф. Аргирова поставените преди повече от 6 месеца ваксини са ефикасни не повече от 40-50%.

„ Затова предлагам бустерна доза. Четвъртата предлагам да са минали най-малко 4 месеца сред третата и четвъртата доза, и четвъртата се отнася за хора над 60-65-годишна възраст и коморбидни положения “, изясни професорът.

По думите й новите ваксини са по-добри, те са приспособени към новите разновидности и субварианти, основават доста по-висок %, над 85% обезвреждащи антитела по отношение на последните разновидности. С четвъртата доза ще възбудим имунитета, по този начин, че той ще бъде деен и против тези нови разновидности въпреки и не в 100%, добави проф. Аргирова.

Тя посочи, че новите разновидности заобикалят отчасти имунитета, не изцяло.

Според нея неналичието на интерес към имунизациите се е отразил извънредно неприятно на профила на боледуващите у нас.

„ Виждам взаимозависимост сред броя на неимунизираните, броят на хоспитализациите и смъртността. Те са в пропорционална взаимозависимост. Огромната част – над 85% от тези, които са хоспитализирини и умряли, са неимунизирани “, съобщи проф. Аргирова.

„ Българинът на нищо не има вяра, той на Бог не има вяра, вие желаете на имунизациите да има вяра “, сподели тя.

По отношение на уволненията на шефове на лечебни заведения, тя допусна, че здравният министър има съображения, само че за нея претекстовете са незадоволителни.

„ Вероятно има документи, познавам проф. Сербезова, тя не работи без документи, без адвокати, без одит, само че това, което беше показано пред обществеността, не беше безапелационно “, означи проф. Аргирова.

Според нея новият здравен министър ще има няколко съществени задания:

„ Първо, да се следи ходът на пандемията – второто, отвън болничната помощ – първичната здравна помощ не е на положително равнище, самата болнична помощ също и то във връзка с общинските и дребните лечебни заведения “.

Проф. Аргирова заяви, че не се изкушава от поста на здравен министър и досега не са й го предложили.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР