Има заподозрени за взрива, Иван Гешев в понеделник в района

...
Има заподозрени за взрива, Иван Гешев в понеделник в района
Коментари Харесай

Държавата ще положи всички усилия. Има заподозрени за взрива до кортежа на Гешев 


Има обвинени за гърмежа, Иван Гешев в понеделник в региона на село Ковачевци. Това сподели служебният вътрешен министър Иван Демерджиев без да показва съответни имена. Той взе участие в съвещанието на прокуратурата и службите, свикано от премиера Гълъб Донев във вторник.

Според първичната информация до пътя сред Белчин и София, по който се е прибирал кортежът на Гешев от Цигов чарк, е избухнало взривно устройство с към 3 кг тротилов еквивалент и осколки. Разследващите оповестиха, че животът на основния прокурор и спътниците му в колата е бил избавен от обстоятелството, че той още е употребил бронирания автомобил, с който беше в Украйна в края на предходната седмица.

" Имаме доста насоки, следствието тече, детайлности може да изнесе прокуратурата. Очевидно е, че равнището на сигурност на колите, които употребява НСО, би трябвало да бъде повишено, тъй като това, което в тази ситуация се оказва решаващо, е бронировката на автомобила, употребен от основния прокурор. Безспорно е, че НСО би трябвало да бъде снабдена с надеждни съвременни коли ", разяснява Демерджиев.

По думите му " страната ще постави всички старания да разкрие причинителите на този акт ". Демерджиев добави, че по следствието има доста насоки и повече информация може да изнесе прокуратурата.

Непосредствено преди началото на съвещанието в Министерския съвет заместникът на основния прокурор и шеф на националното разследване Борислав Сарафов повтори пред медиите позицията на проверяващите, че става въпрос за “концентриран, ориентиран гърмеж ”, който е имал за цел да убие Гешев.

Той уточни, че прокуратурата е потърсила импровизирано подпомагане от специалист по гърмежи от Израел, който е удостоверил, че против Гешев е осъществен опит за нападение.

“Мнението на всички специалисти, в това число на израелския специалист, е че тези железни сачми са сложени във гърмежа с концепцията да пробият автомобила, неговата бронировка и да убият намиращите се вътре в автомобила ”, сподели Сарафов.

Той посочи, че към този момент е открито, че в тази ситуация е било употребявано самоделно взривно устройство , а не фабрично, което да е било разполагаем в армията и да е създадено в някои от нашите оръжейни фабрики.

“Това още веднъж приказва за оптимален професионализъм на този, който е изготвил взривното вещество. Очевидно гърмежът е задействан посредством електронно взривяване. Взривът е бил от най-малко 3 кг тротил ”, добави Сарафов, който отхвърли сътрудниците му да са намирали второ взривно устройство по различен маршрут за придвижване на кортежа на основния прокурор.

“В България от дълго време не е имало атентат, който да е с взривно устройство. Дали у нас има сапьори, които са готови да изготвят сходно взривно устройство не се ангажирам да настоявам. Възможно е да са българи, допустимо е да са и чужденци ”, разяснява още шефът на следствието.

По-рано във вторник неговият заместител Ясен Тодоров против Гешев с лансираните от някои политически сили хрумвания за механизъм за надзор и без значение следствие на основния прокурор, за който от години упорства Брюксел.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Фейсбук конгрес
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР