Има заподозрени за обира в дома Мира Добрева, но няма

...
Има заподозрени за обира в дома Мира Добрева, но няма
Коментари Харесай

Шефът на сектор „Кражби“ в СДВР с гореща информация за обира в дома на Мира Добрева

Има обвинени за обира в дома Мира Добрева, само че няма случаи на упояване с газ по време на обири от домове, тези изказвания не лежат на обстоятелства. Това декларира в изявление пред Виктория Пенкова от в. " Телеграф " шефът на бранш „ Кражби “ в Столична дирекция на вътрешните работи гл. контрольор Николай Нотов. В изявлението той разкрива и най-използваните хватки от обирджиите, които нападат домовете на хората.

- Г-н Нотов, водещата от Българска национална телевизия Мира Добрева и съседката й Емона Карагьозова, споделиха, че най-вероятно са били упоени по време на кражбите в домовете им. Има ли такива данни?
-Не, няма такива данни за упояване. Вероятно са предположили и са го споделили пред медиите или в обществените мрежи. И аз самият четох за това. Трябва да ви кажа, че има и други хора, които пишат във Facebook по какъв начин до момента в който са спали, са били упоени, а домовете им окрадени. Поради обстоятелството, че не са се събудили и не са чули нищо, позволяват, че са били упоени или са ги манипулирали по някакъв метод. От моята процедура обаче не се сещам да има сходен случай хора да са били упоени, а домовете им обрани.

- Преди време имаше отново вълна във Facebook, като хора всеобщо твърдяха, че са ги упоявали по време на кражби. Някой не е ли заявявал пред вас сходна информация?
- Не. За този вид обири, при които се влиза от партерен отворен прозорец, единствената цел на крадеца е да вземе нещо бързо, нормално дамска чанта или различен вид чанта, елементарно, налично и да се изнесе. В никакъв случай не се търси контакт с хората, примерно да им върви в спалните и да ги упоява. Целта е да вземе нещо бързо и да избяга.

- Категоричен сте, че в никакъв случай до момента не е имало случаи на упояване? Питам ви толкоз упорито, тъй като хората фактически са изплашени и единствено по тази причина приказват.
- Да, безапелационен съм. Хората би трябвало да бъдат спокойни, няма упояване. Преди към 8-9 години имаше случаи на упояване, само че то беше от различен вид. Имам поради даже различен тип закононарушение – обир. Жертвите се запознаваха в интернет с нарушители, ходеха на срещи с тях, а до момента в който не гледат, им сипват упояващо вещество в чашата с пиво. След това има покана да се отиде в дома на жертвата, като следва обир. Тези случаи към този момент ги няма, не се случват просто.

- Това е нещо напълно друго. Някои хора даже разказват, че упояването ставало с божествен газ. Възможно ли е?
- Райският газ, от който изтънява гласа (смее се)....няма такива данни, никой не е заявявал в полицията сходно нещо.
Специално от кражбите в домовете на Мира Добрева и Емона Карагьозова има фрагменти на причинителя. Разбрахте ли кой е той, насоки имате ли?
Да, има кръг от обвинени. Проверяваме им алибито. Лица от контингента, които също се приближават до описанието, също са обект на засилени инспекции. Наистина не стопираме да работим и сега, до момента в който приказваме с вас.

- Мира Добрева описа, че документите й са върнати. Как е станало това?
- Извършителят е лишил на жертвата портмонето й от дамската чанта. Взел е единствено парите, след което е захвърлил документите край дома й, до момента в който се отдръпва. На другата жена й е взел цялото портмоне, очила, евентуално ги е изхвърлил някъде и тях, само че досега не сме ги разкрили. Ако някой съзнателен жител се натъкне преди нас на портмонето или документите, ще сме признателни да ни уведоми.

- Колко хора при кражби от къщи и комплекси са се оплаквали по-късно, че ги боли главата и то извънредно мощно, с цел да се подскаже, че върху тях е имало влияние с газ или друго вещество?
- Няма такива случаи, мен персонално ме изненадаха постовете в интернет. Това изказване набира някаква лавинообразна мощ, което ме втрещява безусловно. Това не лежи на обстоятелства, разбирате ли. Затова желая да успокоя хората.

- Има ли изобщо подобен газ, който употребяват крадците?
- Има разнообразни газове. Тези, които упояват се употребяват в медицината, за тях питайте анестезиолозите, само че се третират по доста друг метод, с маска, с инхалатор. Така някой да влиза и да пръска е необикновено. Газовете, които са всеобщи у нас, са по-скоро за самоотбрана, те нервират очите, кашля се от тях, задушливи са. Ще те разсънят, няма да те приспят.

- На вас не ви ли е необичайно?
- Странно ми е, несъмнено. Но към този момент за този газ дето те забавя, приспива, трови, може да се обърнете към службите в Солсбъри, там нали имаха случаи с токсичен газ (Новичок). У нас няма такива.

- Прави ли ви усещане, че хората към този момент всеобщо качват първо фотоси и фрагменти от обирите в домовете си във Facebook, чак по-късно ви викат вас. Как си го обяснявате?
- Прави ми, да. Най-правилно е първо да се уведоми полицията, да се дават фрагменти и видеозаписи, в случай че има такива. Но това е персонален избор дали да ги разгласяват и в мрежата.

- Това не ви ли оказва помощ?
- Помага ни, тъй като шанса някой да разпознае крадеца и да ни сигнализира, е доста по-голям. Имаме случаи при които причинителят е от провинцията, на нас ни е по-трудно да го разпознаем, само че го виждат негови близки и познати, и ни споделят даже анонимно. Знаете, че роднините даже да се маскираш с шалове и шапки, постоянно ще те познаят.

- Много или малко са случаите, при които качването в интернет и различаване, ви е пособие?
- Имали сме такива случаи, само че не са доста. Преди няколко години, когато работех в бранш „ Грабежи “, причинителят беше от провинцията, нямаше по какъв начин да го познаем, само че анонимно ни позвъниха негови близки и го издадоха. Хората бяха видели материали в медиите.

- През лятото кои са най-обираните квартали, какво демонстрира практиката ви?
- Практиката и цифрите демонстрират, че в действителност могат да се изведат такива квартали. Става въпрос за тези по Южната дъга – Драгалевци, Бояна и така нататък, където се счита, че живеят по-състоятелни хора. Логиката на причинителите е, че там се надяват да има по-скъпи движимости и пари, които да вземат. Но би трябвало да ви кажа, че този вид крадци, които влизат през прозорци, го вършат на всички места, стига да виждат отворено и счетат, че е комфортно, без значение от квартала. Затова предлагам на хората изключително през летния сезон да си затварят прозорците изключително на приземните етажи, да вземат, в случай че е допустимо, и ограничения да ги защитят със заключващи устройства.

- Какво се краде най-вече?
- Пари и злато. Значително понижиха кражбите на техника.

- Има ли знаци, които крадците оставят на набелязаното за обиране жилище? Как да разберем, че сме цел?
- Има разнообразни нишани, които си оставят, само че не е доста постоянно. Засичали сме най-много листчета, които мушкат сред вратата и касата, с цел да схванат дали се влиза и излиза от жилището. Ако не се помръдне листчето, значи в него няма придвижване и нападат. Правят го по два начина-или пробват да отключат, или разрушават непосредствено. Богата палитра от способи на влизане има.

- Преди време от полицията споделиха, че крадците към този момент вървят богато облечени, с маркови облекла и часовници, само че постоянно с шапки на главата, с цел да не ги снимат камерите в лице, в случай че има такива. Какво ще посъветвате хората?
- Да гледат дали има необикновени лица, които се въртят край входа и блока им. Да ни алармират при всеки подобен човек. Имахме случай преди време една жена от кв. Люлин била на балкона. Видяла по какъв начин мъж се качва на втория етаж, влиза, а след време излиза и носи нещо. Чак като липсващ, ни позвъни. Беше апаш, който по-късно не успяхме да хванем. Призовавам, в случай че някой се натъкне на сходни случаи, неотложно да ни звъни, даже анонимно, с цел да реагираме. Друг съвет е хората да не обявяват, че отпътуват на почивки, да не се хвалят авансово във Facebook и Инстаграм. Ако имат комшия, на който да се доверяват, да го помолят да наглежда жилището им.

- Случвало ли се е по сигнал да задържате крадци?
- Да, имаше подобен случай преди време под региона на 2 РПУ. Там откакто бяха направили кражбата, по време на отдръпването, ги арестуваха. Съвестен човек се беше обадил и реакцията беше бърза.

- По какъв брой обири стават дневно в столицата?
- По към 4-5 са. Има обири с ниска стойност на откраднатото, само че самите хора се тормозят, че им е влизано в дома. Правим всичко допустимо, с цел да разгадаем всеки случай, без значение какъв брой коства откраднатото или какъв брой дребна е сумата.

Едно изявление на Виктория ПЕНКОВА, " Телеграф "
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР