Има задържан за атаката срещу Националната агенция за приходите, при

...
Има задържан за атаката срещу Националната агенция за приходите, при
Коментари Харесай

Има задържан за атаката срещу НАП: той е на 20 г., от София, работи в компания за киберсигурност

Има арестуван за офанзивата против Националната организация за приходите, при която към медиите бяха изпратени данните за милиони български жители, разгласи представителят на Национална агенция за приходите Росен Бъчваров пред bTV тази заран. Минути по-късно информацията удостовери потвърди Явор Колев, шеф на дирекция " Компютърни закононарушения " в ГДБОП.
 Национална агенция за приходите може да бъде санкционирана с 20 млн. лв. за изтеклите данни  10 неща, които би трябвало да знаете за Национална агенция за приходите Лийкс, и едно, за което не желаете да мислите  Доц. Златогор Минчев: Хакерската офанзива против Национална агенция за приходите наподобява като чисто българска
Задържан е в ранния вчерашен следобяд в компания за киберсигурност в София, където той работи. Той е на 20 година и по думите на Колев не е бил сюрпризиран от ареста.

Оттам и от вкъщи му са конфискувани доста устройства и носители на информация, заяви Колев.

Тази нощ бяха правени съответни експертизи, напълно първични, които сочат, че лицето е съпричастно към тази незаконна активност - добави той и акцентира, че следва доста работа, че следствието е в " напълно начален стадий " и " към сегашния миг нито можем да кажем това ли е индивидът, дали е единствено той, има ли други обвинени ". 

Работата му в компанията е била да тества уязвимости на компютърни мрежи и системи. " Това, което е правил е близо до това, което е направил в нарушаване на закона. Тествал ги е за да се предотврати рискът от хакерски офанзиви ", сподели Колев.

Според Колев " при него се размива разбирането за белия и черния хакер и са осъществявани дейности, които не са правомерни и е придобивал информация, която не следва да получи ". В разнообразни стадии от живота си е бил и от едната, и от другата страна, добави експертът.

На въпрос по какъв начин са го разкрили, Колев отговори, че са стигнали до него " с работа ". " Всеки, когато прави нещо, оставя следи. Въпросът е да ги откриеш. "

Колев предвижда че ще към медиите се изпращат " и ще продължат да се изпращат сходни писма ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР