Има връзка между силно обработените храни и заболяването от рак

...
Има връзка между силно обработените храни и заболяването от рак
Коментари Харесай

Учени: Ултра-обработените храни имат връзка със заболяването от рак

Има връзка сред мощно обработените храни и болестта от рак измежду хората. Това сочи проучване на френски учени, учредено на хранителния банкет и здравните показатели на 105 000 души, предава BBC News.

Учените са открили, че колкото повече се хранят хората с такива храни, толкоз повече се усилва рискът при тях от заболяване от рак.

Под така наречен ултра-обработени храни се имат поради разнообразни типове артикули, продавани в комерсиалните мрежи, като:
Масово създаден пакетиран самун или кифлички;Сладки или подправени с чубрица снаксове, в това число чипсове;Видове шоколадови блокчета и кексчета;Кюфтета, месо от птици, пилета или рибени късчета;Разтворими супи и спагети;Замразени храни за бързо подготвяне във фризерите на супермаркетите;Хранителни артикули, направени най-вече или напълно от захар, масла и мазнини.
Значението на храненето за вероятното развиване на форми на рак от дълго време е открито от специалистите. Според Световната здравна организация (СЗО) първата най-предотвратима причина за заболеваемост от рак е тютюнопушенето. Втората е наднорменото тегло, което постоянно се дължи на неправилното хранене с " бърза храна ". 

Изследването от Франция е било на екип от Парижкия университет или Сорбоната (Universite Sorbonne Paris Cite). Резултатите са оповестени в изданието " British Medical Journal " и демонстрират, че в случай че пропорцията на ултра-обработената храна в менюто на индивида се увеличи с 10%, тогава броят на появяването на разнообразни форми на рака се повишава с 12%. 

" Тези резултати допускат, че внезапното увеличение на потреблението на ултра-обработени храни може да докара до покачващ се товар от рак през следващите десетилетия ", сочат в умозаключение учените. 

Все отново, наблюдаващи означават, че връзката сред храните и рака не може да бъде счетена за абслютна, тъй като в проучването са обхванати хора, които са били по-малко физически дейни, консумирали са повече високо калорийни храни или пък са пушили. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР