Има виновни за унищожаването на паметник на културата в Пловдив,

...
Има виновни за унищожаването на паметник на културата в Пловдив,
Коментари Харесай

Има виновни за унищожаването на паметник на културата в Пловдив, но не са обвиняемите за "Одрин" 8

Има отговорни за унищожаването на монумент на културата в Пловдив, само че не са обвинените за "Одрин" 8
На 6 март 2016 година екскаватор захапа една от най-красивите здания в Пловдив - тютюневия склад на ул. "Одрин" 8 и на процедура го унищожи. Тогава обществеността реагира на момента, спря разрушението, митинги охраняваха останките, хората носеха отломъци пред общината. Отзвукът беше доста огромен. После разрушената постройка продължи да се разрушава, а в съда потегли дело против Георги Бранеков и Александър Николич, вложители.

Днес правосъдната сага приключи напълно в тяхна изгода, те бяха оповестени за почтени, съобщи кореспондентът на БГНЕС от града на тепетата. Виновни за събарянето на неоспорим привидно монумент на културата има и това са ония служители от НИКН, които са сътворили документен безпорядък, чийто резултат е фактът, че пред закона постройката не е нито индивидуален монумент на културата, нито влиза в границите на колективен монумент. Имаше още едно обвиняване за потребление на документ с погрешно наличие, което отпадна заради приключване на отминалост. Тогава се приемаше, че обвинените са го употребявали с користна цел, само че в хода на делото стана ясно, че в действителност НИКН го е издал, с цел да прикрие своя неточност. Объркването идва още от 1975-та година, когато механично са комплицирани номерата на улицата на две здания. Едната, въпросният склад, е с културна полезност, другата постройка не е, само че тъкмо тя попада, а той не. През 2014 година грешката става ясно, само че никой не я поправя. Така досега, когато избухва абсурдът. Освен, че бе съборена явно скъпа постройка, бе уволнен основният проектант на Пловдив Румен Русев, издал разрешението за срутване въз основа точно на документите, предоставени от НИКН. Малко по-късно той умря.

Присъдата може да се апелира в двуседмичен период, само че прокурорът през днешния ден съобщи, че обвиняването е построено на база на в началото предоставените документи, съгласно които постройката е монумент на културата, до момента в който в хода на делото се откриват други, на процедура настоящи все още на събарянето, че не е. Така в опитите си да поправи грешката, НИКН основава почва за още по-" мърлява" работа, както сподели адвокатката на обвинените Розалина Апостолова. Оказва се, че документите, преобърнали хода на делото, са открити напълно инцидентно по друго дело за тоя проблем, заведено в Административен съд. На въпрос дали тези документи не са съображение за покачване на ново обвиняване, към този момент към хората, които са основали основата на това закононарушение заради немара, той отговори, че може да се мисли в тази посока. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР