Има вероятност за подновяване на доставките от “Газпром“, каза председателят

...
Има вероятност за подновяване на доставките от “Газпром“, каза председателят
Коментари Харесай

Шефът на “Булгаргаз“: Вратата на “Газпром“ не е окончателно затворена

" Има възможност за възобновяване на доставките от “Газпром “, сподели ръководителят на Съвета на шефовете на “Булгаргаз “ Иван Топчийски в сряда пред Нова тв. " Въпреки че сега няма доставки, към момента текат диалози. Ние не знаем по какъв начин ще се развие кореспонденцията, само че има възможност за обновяване на доставките “, сподели той.

Според него вратата на “Газпром “ не е дефинитивно затворена. България има настоящ контракт за доставка на съветски газ до края на година, само че Русия едностранно приключи доставките поради отхвърли на управляващите в София да отворят сметки в рубли в “Газпромбанк “.

Подновяването на договарянията с “Газпром “ бе нещо, което мнозина чакаха от четвъртия длъжностен кабинет на Румен Радев

Според Топчийски хипотетично е допустимо руснаците да трансформират изискванията си. “Ние не затваряме страницата, стига да има гаранции, че няма да има опасности за " Булгаргаз " при смяна на изискванията ", сподели той.

Според него сега е в ход втората вълна на газовата ръфам. Топчийски разяснява, че за по-ниски цени на втечнения природен газ може да се приказва при дълготрайни покупко-продажби и контракти.

“ " Предложението за увеличение на цената на газа с 60 % за месец август към този момент е импортирано. Цифрата е фрапираща и висока. Единствената може би добра вест е, че това се случва в месец август, който исторически е с най-ниско ползване преди отоплителния сезон ", сподели шефът на “Булгаргаз “.

" В момента сме във втора вълна на газовата рецесия след февруари-март, когато избухна войната. Миналия месец имаше леко утешение на пазарите. За съжаления поради по-ниските доставки по „ Северен поток” цените се подвигнаха. Надяваме се малко да се успокои обстановката и са подхванати стъпки – тъй че фокусът в действителност е в отоплителни сезон ", изясни той.

За цената на втечнения газТопчийски изясни, че тя се дефинира от котировките в Европа. Доставчиците са частни компании, които също гледат своя интерес и се реферират към пазарните цени.

“Не може да се вземат доста елементарно доставки, даже по дълготрайни контракти, на прекомерно ниски цени. Това, което от доста време се върти в медиите, за 3-4 пъти по-ниска цена на втечнения газ, в действителност е презумпцията за дълготраен контракт, който влиза в действие след 1,2 или 3 години на база на моделите, които фирмите за полутечен газ употребяват “, сподели Топчийски.

Директорът в " Булгаргаз " акцентира, че офертата за танкерите с полутечен газ, получена от кабинета „ Петков” е призната под изискване.

“Условието е да се обезпечи инфраструктурата за седемте доставки. Възможно е това да се направи – единият от слотовете за октомври е обезпечен. Ние работим по тези за ноември и декември. Проблемът е в действителност за последните два месеца, защото слотовете за последните два месеца на годината са ъгъл. Защото те се продават година по-рано и са препродадени”, изясни той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР