Има вероятност учебната година да бъде удължена. Всички трябва да

...
Има вероятност учебната година да бъде удължена. Всички трябва да
Коментари Харесай

Министърът: Учебната година вероятно ще бъде удължена, а баловете ще са юли!

 Има възможност образователната година да бъде удължена. Всички би трябвало да се настроят, че лятото тази година ще се учи малко повече, изясни министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в предаването " Тази събота “.

Най-много ще бъдат наранени юни и малко от юли, заяви той. " Всички би трябвало да имаме настройки, че карантината ще продължи и родителите да знаят, че юни месец няма да вървят на отмора “, уточни още Красимир Вълчев.

Ще отпаднат ли матурите и изпитите?

" Матурите рано или късно ще бъдат направени, само че няма да са онлайн, тъй като учениците няма да са в равнопоставена  среда “, изясни още министърът. По думите му абитуриентските балове евентуално ще са през юли.

Според Красимир Вълчев предлагането на шефовете на учебните заведения за отпадане на външното оценяване за 4-ти и 10-и клас и промени в изпита за 7-и клас и матурите е преждевременно и неаргументирано.

" Рано е да приказваме за отпадане. Ако бъдем в обстановка на неспособност и юни месец, и юли продължат ограничаващите ограничения, ще можем да приказваме за това “, сподели министърът. Според него, в случай че се подходи по този начин, би трябвало да отпаднат всички изпити.

Какъв материал ще бъде включен в изпитите? 

В изпитите няма да се включва материал, който не е преподаван, уточни министърът. По-скоро ще се въздържим от материала, който е преподаван отдалечено, няма нищо съдбовно да спрем и до материала от първия период уточни Вълчев.

Той прикани шефовете да успокояват родителите, че няма нищо стресиращо във външното оценяване, което има за цел да покаже действителните резултати на учениците и да се реши на кои е нужно да се предложи спомагателна поддръжка. 

По думите на министъра наобразованието проблем може да има при учениците от 12 клас, които аплайват в университети в чужбина, тъй като там би трябвало координиране с европейските висши учебни заведения.

В момента просветителните министри на останалите европейски страни по-скоро се въздържат от прибързани решения, а нашите нашите ВУЗ-ове са сговорчиви по тематиката, сподели още Красимир Вълчев.

" Важното е, че отдалеченото образование в електронна среда започва сполучливо за доста огромна част от учениците. Дните, които са в тази форма, ще бъдат приравнени на образователни дни, както и работните дни на учителите. Има възпитаници, които не са обхванати, само че за тях ще има доучване, както в предишни години е имало в допълнение образование за превъзмогване на просветителни компликации “, добави Вълчев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР