Има вероятност газохранилището в Чирен да бъде запълнено до 80% от

...
Има вероятност газохранилището в Чирен да бъде запълнено до 80% от
Коментари Харесай

Газохранилището в Чирен ще бъде 80% пълно в края на октомври

Има възможност газохранилището в Чирен да бъде запълнено до 80% от размера му, каквато е задачата, сложена от Европейски Съюз, към края на октомври при 67% в този момент, заяви през днешния ден шефът на " Булгартрансгаз " Владимир Малинов в изявление за Българска национална телевизия.

" Най-важното е в Чирен да бъдат съхранявани количествата за есенно-зимния сезон, тъй като тогава потреблението нараства доста и Чирен въздейства значително върху целия микс ", сподели той.

В момента при форсмажорни условия България може да употребява по 4-4,5 млн. куб. метра газ дневно от хранилището си. Те се равняват на около 15-16% от потенциала му, каза Малинов.

Той добави, че Европейски Съюз е отпуснал 78 млн. евро за разширението на хранилището и за задачата има утвърждение от Европейската комисия.

" Булгартрансгаз " договаря с други вероятни вложители в плана, в това число - с държавни финансови фондове от Съединени американски щати, сподели Малинов.

Окончателното му привършване е насрочено за края на 2024 година Терминалът за полутечен природен газ в Александруполис, Гърция, трябва да проработи при започване на същата година.

Малинов сподели, че сега страната ни отчита рекордно ниско ползване на газ за последните 10 години - дневната ни консумация през летния сезон е към 4 млн. куб. метра, до момента в който минали години е била сред 6-7 милиона куб. метра.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР