Има вероятност да разрешим проблеми със Северна Македония, които са

...
Има вероятност да разрешим проблеми със Северна Македония, които са
Коментари Харесай

Шанс за Шенген през ноември, но трябва да убедим Европа, че не ни управлява мафията

Има възможност да разгадаем проблеми със Северна Македония, които са съществували от години, сподели външният министър

Има късмет за влизането на България в Шенген, дружно с Хърватия и Румъния. Страната ни ще направи презентация през септември и в случай че всичко премине сполучливо по време на тази инспекция, може през ноември да бъдат взети политически решения за разширение. Това сподели в „ Денят стартира “ по Българска национална телевизия служебният външен министър Николай Милков.

„ Не бих го нарекъл клуб на богатите, това е клуб на страните, които ползват положителните политики. Идеята е дали ние ще прилагаме по-добри политики в бъдеще, въпрос за модернизацията на България и може би най-интеграционно изпитание след участието ни в Европейски Съюз и НАТО. То касае всички сфери на публичния живот “, добави той.

След като бе запитан дали въпросът с Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “ е стъпка в вярната посока за участието ни в Шенген, Милков сподели, че във всички случаи възобновяване на контрола над страната може да бъде разчетено като удобен фактор, само че в същото време можехме да сме малко по-въздържани. Когато твърдиш, че страната се ръководи от мафия, доста мъчно след това може да убедиш сътрудниците ни, че сме подготвени за Шенген, акцентира той.

Милков съобщи, че Министерство на външните работи ще продължи да работи за европейската интеграция на страните от Западните Балкани. По отношение на Северна Македония разяснява, че имаме късмет да разгадаем проблеми, които от десетилетия са съществували, само че не са били третирани съществено.

"Сега имаме механизъм за тяхното решение. Става дума за така наречен френско предложение. Пред нас има необятно поле за продължение на работата и за изчистване на всички противоречиви въпроси ", разяснява Милков.

Той посочи, че има изгледи за усъвършенстване на връзките със Северна Македония.

"Безпокойство там буди държанието на опозицията, които употребяват за разнообразни цели тези вътрешни настройки на част от популацията. Очевидно има сили, които оказват опозиция. Издигат една подправена алтернатива, съгласно мен - европейското участие или идентичността на Република Северна Македония ", сподели външният министър.

Той съобщи, че европейското минало е обвързвано с отхвърлянето на редица пропагандни клишета и всяка една страна, преди да влезе в Европейски Съюз, би трябвало да се раздели с част от подправените парадигми, с които е третиран историческият развой.

Според него подготовката във връзка с вота в чужбина тече непрекъснато, даже отвън предизборните акции.

"Посолствата провеждат избрани действия, които са свързани с поддържане на връзка с деятелите измежду българската общественост, поддържане на контакти с локални управляващи, които би трябвало да спомагат. Така че ние се готвим непрестанно за някакъв тип избори ", изясни министърът.

По думите му сега са в напреднал стадий на подготовка за вота на 2 октомври.

"Навсякъде от дълго време са поискани позволения от приемащите страни за образуване на изборни секции по места. Имаме към вчерашна дата 42 позитивни отговори. Най-вероятно в над 60 страни ще се провеждат избори ", сподели Милков като посочи, че общият брой на секциите в чужбина ще бъде сред 700 и 800.

Възможно е да имаме нов връх по брой изборни секции в чужбина. Министърът сподели още, че чака сред 150 000 и 250 000 наши сънародници да упражнят правото си на избор.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР