Има възможности за съставяне на правителство, които не са изчерпани.

...
Има възможности за съставяне на правителство, които не са изчерпани.
Коментари Харесай

Даниел Смилов: Има възможности за съставяне на правителство, които не са изчерпани

„ Има благоприятни условия за сформиране на държавно управление, които не са изчерпани. От водещата партия зависи дали те ще бъдат осъществени, или не “. Тази теза разви в ефира на БНР политологът Даниел Смилов.

" Голямата неизясненост идва към този момент от позицията на ГЕРБ. Не е известно те какво желаят. Сигналите, които изпраща Борисов, са че надали не е подготвен на всичко, само че какво е това „ всичко “ не е разказано. Задължение на първата партия е да внесе изясненост по този въпрос. Какво болшинство преследва той? Ако да речем болшинство от ГЕРБ-ПП-ДБ би трябвало да се водят един вид договаряния - да се постави акцент върху въпроси като " битка с корупцията ", " основен прокурор " …

 

Ако се преследва друга коалиция – с Движение за права и свободи, БВ и поддръжка от Българска социалистическа партия, това е напълно друг сюжет и изисква различен вид договаряния - най-много с Българска социалистическа партия във връзка с обществени въпроси, защото другите партии имат подготвеност да вземат участие с Борисов в държавно управление.

Има трета и алтернатива, която може би Борисов би желал - ГЕРБ и Движение за права и свободи, от една страна, дружно с Политическа партия и Демократична България, от друга - само че ми наподобява нереалистична по ред аргументи ".

Според Смилов сме очевидци на " театрална подготовка за отиване към избори " и " бързането с хартиената бюлетина е сигнал, че може би тази интерпретация е вярна ":

" Ситуацията е малко парадоксална! Като че ли благоприятни условия се разискват, а в последна сметка нищо не се разисква и не се водят се договаряния всъщност. Впечатлението, което добивам, е че става дума за избирателен спектакъл, който би трябвало да трансферира отговорността за несполуката да се сформира държавно управление на някой различен ".

Ако и трите мандата се провалят, отново ще имаме служебно държавно управление само че „ това е неприятно решение по доста аргументи “, безапелационен е Смилов. Той посочи също, че доста от афишираните през последните месеци рецесии са били пресилени и даде за образец изказванията, че страната няма да оцелее без съветски газ. С отхвърли си да внесе бюджет служебното държавно управление е оборило и тезата, че без нов подобен страната ще пропадне.

" Има два разновидността за кабинет, които имат действителни шансове да съберат поддръжка. Единият е към тандема ГЕРБ-ДПС с поддръжка на „ Български напредък “ и към този момент с договаряния, да речем на Българска социалистическа партия, би могло да се сформира държавно управление. Самите Българска социалистическа партия дадоха сигнал, че биха били склонни с трети мандат да разискват подобен вид. Друг вид за сформиране държавно управление е с втория мандат – на Политическа партия и Демократична България. Ако ГЕРБ са подготвени да ги поддържат, това е вид, който ясно би могъл да се осъществя. Това са комплицирани обединения и всяка една от тях би изисквала доста съществени договаряния, акцентира специалистът ".

По мотив на утвърждения през вчерашния ден антикорупционен закон Смилов разяснява, че има сериозен напън поради Плана за възобновяване да приемем избрани закони и този напън води до такава динамичност и в Народно събрание, както и до слагане на избрани въпроси на дневния ред.

 

Има и нещо друго - ГЕРБ имат мотив да са по-активни, защото репутацията им е повредена във връзка с битката с корупцията и те имат интерес да показват интензивност. Българският политически хайлайф има директен интерес да реши казуса с корупцията или най-малко да покаже задоволително дейно деяние, тъй като самото му оцеляване в някакъв смисъл е обвързвано с този проблем ", посочи политологът.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР