Има вариант да внасяме алжирски природен газ, но трябва да

...
Има вариант да внасяме алжирски природен газ, но трябва да
Коментари Харесай

Владислав Панев: Можем да внасяме природен газ от Алжир

Има вид да внасяме алжирски природен газ, само че би трябвало да се работи деликатно и да се наваксат пропуснатите благоприятни условия през последните десетилетия. Това излиза наяве от срещите ми там през последните дни, в това число и в качеството на ръководител на парламентарната група за другарство с тази страна напълно на мои разходи, без един лев изхарчена държавна пара.

Това прецизира във " Facebook " Владислав Панев.

Схемата може да бъде суапова договорка с експорт от Алжир за Италия, като ние вземем от контрактуваните за Апенините количества от Азербайджан. Изразява се удивление, че до момента не сме влезнали в диалози с тази страна, в случай, че е от огромните експортьори за Европа - 55 млрд м3 за 2021 година, а тази и повече, при наши потребности от 3 млрд м3 (два в случай че махнем азерския).

При това алжирците подписват покупко-продажби в случай че и насрещната страна има какво да им предложи. Ние имаме зърно, което тази година се обрисува да е дефицитно за Африка. Имаме и мощни инженерингови компании във ВЕИ бранша, който Алжир се стреми да развива мощно. Така че сме една стъпка напред.

Алжир е държавна стопанска система и покупко-продажби могат да се подписват на междуправителствено равнище. Затова и към този момент се чухме с вицепремиера Христо Алексиев, а през седмицата ще обсъдим следващи дейности. Сега е времето да се види дали държавното управление търси интензивно решения (все отново цялостен щаб създадоха) или просто има задача да върне Газпром. Националният интерес е да можем да внасяме от повече места, с цел да сме самостоятелни.

На фотографията е част от посолството ни. Целият комплекс е 18 декара, от които два 6 етажни блока (единият се дава чартърен на Испания). Благодаря на дипломат Румен Петров за съдействието. Вярвам, че България може да завоюва доста от възобновяването на контактите си с Близкия изток и Африка.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР