Има вариант да се подаде оставка в края на септември,

...
Има вариант да се подаде оставка в края на септември,
Коментари Харесай

Дончев: Има вариант да се подаде оставка в края на септември

Има вид да се подаде оставка в края на септември, с цел да може Народното събрание в границите на септември да одобри всички значими закони. Това съобщи пред  Нова телевизия вицепремиерът Томислав Дончев

„ Вчера министър председателят сподели че подаването на оставка не е проблем. Напомням ви, че исторически това се е случило два пъти, по една или друга причина. В последна сметка за същинския общественик властта в никакъв случай не е цел сама по себе си, тя е инструмент да свършиш нещо. Имаме среща на съдружния съвет и новината при всички случаи ще излезе през идващите дни. Нашата позиция е, че ние сме определени демократично на избори и няма конституционна причина да приключим мандата си по-рано. От друга страна, когато обществото е разграничено, този, който го е грижа и за страната и обществото, е подготвен да направи ход обратно. Партньорите ни обаче мислят по много по-различен метод “, уточни той.

„ Ако министър председателят подаде оставка, се завърта т.нар ролетка в Народното събрание – връчването на мандатите от президента на идващите политически сили. За нас елементарен вид няма. Някой би споделил, че най-трудно е да избираш сред две хубави дами, само че аз настоявам, че най-трудно е да избираш сред две земи. От една страна, в случай че сега подадем оставка, ние ще разочароваме всички хора, които са ни подкрепяли през годините, а те не са по никакъв начин малко. От друга страна има разделяне измежду обществото и насъбрано напрежение и на всеки, който му е благо за страната, желае това напрежение да спадне. Не мога да отговоря какъв е изходът. За мен изборът на фигура, друга от министър-председателя и ръководителя на партията, която е първа политическа мощ, ми е подозрителен и не ми наподобява като замяна “, сподели още Дончев.

Той съобщи, че не би поел приел премиерския пост, в случай че Борисов го отстъпи, като акцентира, че това не е почтено.

„ Не мисля, че най-малко от нашата квота членове на министерския съвет има някой, който следва да се нагърби с функционалностите на министър-председател. Това не е почтено. Несериозен е разновидността на министър-председател в отпуск няколко месеца. Ако на съдружния съвет в границите на полемиките се измисли различен вид, ще го научите незабавно “, съобщи Дончев.

„ Има вид – министър ръководителят подава оставка, завърта се ролетката и в случай че в границите на този парламент се сглоби някаква друга структура, ще има държавно управление, в случай че – не, няма да имаме. Има и промеждутъчен вид – оставка в края на месец септември с единствения мотив Народното събрание в границите на септември да одобри всички значими закони, които биха ни разрешили да влезем в есента и зимата по-подготвени. Става дума за обявените обществени ограничения, покачване на заплатите на всички на първа линия, ратификация на разнообразни контракти, в това число и с Европейската комисия. Без тези процедури ще е доста мъчно за всяко държавно управление да се оправи. Това е част от разновидностите, които ще се разискват “, добави вицепремиерът.

Дончев разяснява и конфликтите към мястото, където се организира Националната конференция на ГЕРБ в сряда. 

„ Всяка форма на принуждение е неоправдателна, без условности. Насилие против публицист, против един жител, който е решил да упражнява политическите си права, без значение по какъв метод, е още по-осъдително. Нима някой от нас има интерес партийното ни събитие да се свърже с принуждение? Естествено, че не. Надявам се доста бързо Министерство на вътрешните работи да разпознае, откри и разпита тези момчета. За мен това е провокация “, разяснява вицепремиера, като добави, че за самото мероприятие не е наемана защита и че такава има на самата повърхност на София Тех Парк.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР