„Има увеличение на мигрантския поток през последните месеци, но то

...
„Има увеличение на мигрантския поток през последните месеци, но то
Коментари Харесай

Петя Първанова: Има увеличение на мигрантския поток, но в рамките на осигурения капацитет

„ Има нарастване на мигрантския поток през последните месеци, само че то е в границите на обезпечения потенциал. Към сегашния миг работим в естествен режим “. Това заяви пред БНР Петя Първанова, ръководител на Държавната организация за бежанците.

Ведомството е отговорно за четирите регистрационно-приемателни центъра за бежанци у нас – в София, Баня, Пъстрогор и Харманли. Капацитетът на организацията включва общо 5160 места за настаняване на търсещи протекция чужденци.

„ Към сегашния миг потенциалът е напълнен на 32% или 1628 лица, на една трета претовареност работим в естествен режим “, регистрира Първанова.

Идеята е центровете да са отмерено заети. При нужда местата може да се усилят до 6000, добави Петя Първанова.

На този стадий в София заетостта е 38%, в Харманли – 28%, в Баня – 50%, а в Пъстрогор – 23%.

За 2020 година единствено 0,7% от настанените мигранти са били диагностицирани с ковид, или 25 души от минали 3525. За тази година има единствено 7 диагностицирани.

От настанените в центровете бежанци афганистанците са към една трета. За август от общо 1237 подадени молби за интернационална протекция половината са на жители на Афганистан.

Наблюдава се растеж на непридружените малолетни и малолетни, главно от Сирия и Афганистан, заяви Петя Първанова.

Обикновено страната ни е краткотрайна спирка за мигрантите, които се стремят да продължат пътя си към други страни, заключи тя.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР