Има ученици под карантина, но нека видим колко от тях

...
Има ученици под карантина, но нека видим колко от тях
Коментари Харесай

Проф. Витанов: Ноември ще е критичен, трябва да се стегнем

 " Има възпитаници под карантина, само че дано забележим какъв брой от тях са инфектирани – 30-ина. Това са началните условия. След празниците ще тръгнем по няколко вероятни сюжета ". Така математикът на Националния действен щаб проф. Николай Витанов разяснява обстановката с ковид в учебните заведения. 

" Мерките са съответни и нищо не ме смущава. Моменталното слагане под карантина е положително, тъй като по този начин се пресича клъстера ", допълни той.

" Като мине празникът ще кажа на началниците какъв брой ще са заболелите. На вас не мога да кажа точни числа, преди да уведомя тях. Влизаме в образователната година с към 30 случая на инфектирани възпитаници от система, която е от 700 000 учащи се и десетки хиляди учители. Това е нищо. Ако ограниченията се съблюдават, то през октомври не се чака нищо трагично. Трябва да се стегнем и да изкараме ноември, тъй като той е сериозен – там са изискванията за разпространяването на Коронавирус, както и на останалите вируси. Декември няма доста работни дни. Тогава ще настъпи краят на годината и на първия период, така се избавя присъствената учебна година ", изясни още проф. Витанов.

" Мерките, погледнати през разнообразни гледни точки, се виждат по друг метод, по този начин се и извършват. Едни учители могат прекомерно строго да гледат на тях, други да ги неглижират. Родителят също ги вижда по своя метод. Много е мъчно да се унифицират и да се извършват строго ", сподели Васил Николов от ИК за качествена и новаторска просветителна система.

По мотив разпространяването на COVID-19 у нас проф. Витанов съобщи: " Това, което се обрисуваше като неприятен вид за септември, е положителният вид за октомври. Все още се намираме в по-спокойна конюнктура, която се чака да продължи и в част от октомври ". 

" Към края на октомври бихме очаквали, че ще достигнем 1 000 умряли, това е под междинното международно ниво. " Ноември ще е сериозен. Там се усъвършенстват изискванията за разпространяването на такива вируси. Трябва да се стегнем. После идва декември, ваканции, хората не излизат толкоз. Няма нищо ужасно тогава ", счита проф. Витанов. 

" Когато 100 индивида излязат излекувани, 101 са инфектирани. В момента епидемията леко се уголемява. Това става след един много дълъг интервал за стесняване, което беше доста добре за България. В есента влизаме с релативно положителни индикатори на фона на останалите ", уточни проф. Витанов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР