Има твърдение, че ходенето по 10 хиляди стъпки на ден

...
Има твърдение, че ходенето по 10 хиляди стъпки на ден
Коментари Харесай

Здраве с няколко хиляди стъпки на ден

Има изказване, че ходенето по 10 хиляди стъпки дневно е потребно за здравето. Но по този начин ли е в действителност?

Медицинският публицист Майкъл Мосли проверява хипотетичните преимущества на ходенето по 10 хиляди стъпки дневно и организира дребен опит с професор Роб Копланд от Университета Sheffield Hallam, като част от един документален филм на BBC One, наименуван " Истината за извличане на претекст ".

Историята на 10 хиляди стъпки

 Снимка 337751

Първоначално Мосли се заема да разбере от кое място идва концепцията за вървене по 10 хиляди стъпки дневно.

Той открива, че това се употребява за пръв път от японска маркетингова акция в навечерието на Олимпиадата през 1964 година в Токио . Въз основа на работата на учения доктор Йоширо Хатано, компанията основава устройство, наречено Manpo-Kei (10 хиляди метра стъпки), с цел да насърчи японския народ да стане по-активен .

След повече от 50 години би трябвало ли и ние да се стремим да реализираме избран брой стъпки дневно?

Експериментът

 Снимка 337744

Мосли взема решение да съпостави изгодите от ходенето по 10 хиляди стъпки дневно с различна форма на физическа интензивност, като приложението Active 10 . Програмата Active 10 включва три бързи 10-минутни разходки дневно .

Моали и Копланд организират своя опит с участници от фабрика в Шефилд, като всички желаят да се опитат да станат по-активни всекидневно. Половината от групата получава задачата да реализира 10 хиляди стъпки дневно, еквивалентно на осем километра вървене . Другата половина прави три 10-минутни разходки дневно , като доближава почти разстояние от 2.5 км или единствено 3000 стъпки .

 Снимка 337746

Въпреки че с Active 10 участниците вършат по-малко километри като цяло, Мосли и Копланд откриват, че това е по-добрата форма на физическа интензивност, тъй като когато вършим извършения с умерена активност, имаме най-големи изгоди .

В допълнение към потвърдените преимущества за здравето от включването на малко по-интензивна форма на физическа интензивност в всекидневието, участниците откриват също, че по-лесно е да намерят време за три 10-минутни разходки, в сравнение с да се опитат да доближат общо 10 хиляди стъпки .
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР