Има три стари империи, които биха могли да се възродят

...
Има три стари империи, които биха могли да се възродят
Коментари Харесай

Авантюрите на Ердоган докрай опънаха нервите на европейците

" Има три остарели империи, които биха могли да се възродят - Русия, Китай и Турция ", съобщи пред Европарламента Върховният представител на Европейски Съюз по външната политика Жозеп Борел. Той очевидно възприема Турция като международна мощ, чието въздействие се простира надалеч оттатък държавните граници. Това няма по какъв начин да не е поласкало самочувствието на Ердоган, още повече, че той от дълго време мечтае за нова Османска империя. И освен мечтае, само че и работи.

Военни намеси на разнообразни места по света

„ Берлинер Цайтунг” дава образци с нашествието в Сирия, както и с военната интервенция на Турция в Либия. Нараства и напрежението със Съединени американски щати.

След несполучливия опит за държавен прелом против Ердоган през 2016 година, той все по-често се конфронтира с сътрудниците си в НАТО и заплашва да затвори военновъздушна база в Инджирлик. Съединени американски щати дадоха отговор на това като усилиха силите си в базата на остров Крит.

Най-новото доказателство за претенциите на Ердоган са турските желания за агресия и в Средиземно море. Там Турция се конфронтира с Кипър и Гърция и упорства за достъп до газови залежи. А това до дъно опъна нервите на европейците. Задава ли се време разделно за Европейския съюз и Турция?

Според Върховния представител на Европейски Съюз по въпросите на външната политика Жозеф Борел Анкара и Брюксел се намират на „ исторически кръстопът ". Следващите дни до изключителната среща на европейските водачи ще покажат по кой път ще поеме светът, споделя Борел, представен от “Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”. Повод за острите думи на Борел е точно високото напрежение сред Турция и Гърция в Средиземно море.

„ Сериозни последствия " за Турция

Върховният представител на Европейски Съюз назова “стъпка в вярната посока” изтеглянето на един от турските проучвателни кораби, само че предизвести, че в случай че няма прогрес и не бъде възобновен разговорът сред Атина и Анкара, ще има съществени последствия. Редица европейски депутати оферират да бъдат наложени спомагателни наказания на Турция, в това число краткотрайно прекратяване на митническия съюз и оръжейно ембарго.

Франция и Австрия упорстват за усилване на натиска против Турция. Германия и Италия към този момент стопират сходни немерения, тъй като са срещу нова ескалация на напрежението. Ердоган на драго сърце финансира приключенията си с пари от Европейския съюз, само че в Брюксел към този момент стартират да губят самообладание, обобщава “Берлинер Цайтунг”.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР