Има три причини да умрете или пострадате от газовата ви

...
Има три причини да умрете или пострадате от газовата ви
Коментари Харесай

Внимание, повечето българи имат в домовете си тиктакаща бомба за по 5 лева!

Има три аргументи да умрете или пострадате от газовата ви бутилка вкъщи. Гложене. Сапарева баня. Оградна. Чепопеч. А по-късно Сливен, Варна и София. Едно нещо сплотява изброените обитаеми места, дребни и огромни.

В страната приблизително по една газова бутилка гърми в ръцете при ремонт или поради нередовност всяка седмица. През последните години от гърмеж си отиват към 70 души за 12 месеца, написа в. Монитор.

Най-честите нарушавания идват от бензиностанции, които си разрешават да пълнят битови бутилки на колонките за зареждане на коли. Там нямат везна и ги препълват повече, не се остава задоволително пространство за температурни разширения. При смяна в температурата в огромна амплитуда или в случай че бутилката се остави на слънце, има огромна заплаха тя да се взриви. Това е повода за гърмежите в към 80% от случаите, разясняват специалисти.

Подобни произшествия има най-вече в дребните обитаеми места без пълначни станции и хората употребяват газстанциите, където цената е по-ниска. Килограм газ коства към 2,45 лв., а левче литър автогаз. Килограм газ се равнява на към 2 литра, т.е. хората икономисват към 45 стотинки. Простата сметка демонстрира, че незаконното зареждане икономисва приблизително по 5 лв. на газова бутилка от 16 кг. Толкова по-късно коства животът им. 5 кинта!

Но не е отговорна единствено немотията на хората, които жертват себе си и околните си, като пълнят от станциите автогаз. Виновни са и институциите, които кампанийно ревизират обектите, а не ежедневно. Ако за „ черната статистика “ на починали поради нехайство или спестени пари разбираме от медиите по страната, то институциите мълчат какъв брой са старите бутилки, които нямат защитни клапани. Някои от тях на 25-30 години. Тези бутилки, които компаниите не управляват, са с развалени вентили, изпускат газ.

Иначе битовите газови бутилки би трябвало да се ревизират един път на 10 години. Когато по тях има разяждане, има риск за приключване на пропан-бутан в затворени пространства и при засищане и при най-малка искра може да последват и тежки гърмежи, които да унищожат цели жилища.

Третата причина хората да измират от бомби в домовете, които институциите хващат, е честата приложимост на газови уреди в затворени пространства от малцинствата, предопределени за приложимост навън, разликата е голяма. Горелката за закрито има предпазител, който при угасване на пламъка стопира подаването на газ към нея, в противоположен случай помещението се изпълва с газ и той, смесвайки се с въздуха, прави взривоопасна примес.

Междувременно се разбра, че най-малко 8 от 10 бутилки за пропан-бутан за битова приложимост крият риск да гръмнат, тъй като нямат защитен клапан, който при нужда да изпуска непотребната газ и по този начин налягането в тях да падне до безвредни равнища.

Става въпрос главно за остарели бутилки от преди 2000 година, които се употребяват в семействата и хората сами вървят да си ги пълнят, а не разчитат на доставка в къщи от профилирани компании.

„ Налягането в бутилката според от сезона е от 1,5 до 6 атмосфери. Причината за нещастието в ботевградското село Скравена, където бутилка се взриви през януари 2009 година, бе точно неналичието на подобен клапан”, сподели Лъчезар Христов, имащ сервиз за газови уреди. Той сподели по какъв начин на старите вентили има единствено инспекционен отвор, затворен с компактен железен винт, а на новите защитният клапан е или празна от външната страна тръбичка или има алена синтетична капачка, която под действието на налягането изхвърча и по този начин се схваща, че клапанът се е задействал. По думите му не повече от 20% от бутилките за битова газ у нас имат такива клапани. От ДАМТН прецизираха, че няма указател с информация какъв брой и какви са бутилките с защитен клапан и по-старите без.

Според хора от сектора за разлика от бутилките на автомобилните газови уредби точно тези остарели балони за пропан-бутан за бита са без защитен клапан, а също нямат и нивомер, показващ какво количество е заредено в тях. В Съединени американски щати бутилките за битов пропан-бутан имат такива нивомери.

За това у нас, както и в множеството страни от Европа зареждането на битови бутилки за пропан-бутан може да става единствено на специфични пунктове.

По данни на ДАМТН в цялата страна те са 311. На едно такова място в София се видя, че главно се пълнят повече туристически бутилки. Някои от клиентите, тръгнали на отмора отвън града, даваха за зареждане по 7-8 балона. Други споделяха, че ги употребяват с цел да си готвят у дома.

Собственикът на газстанцията Анатоли Господинов изясни, че преди да стартира пълненето на бутилката, кодът за типа й се задава в компютъра и въз основата на данните от кантара се изключва подаването на газта към нея, когато бъде доближи оптимално допустимото количество. „ Обикновено то е до 80% от вместимостта на бутилката. На нея е изписано какъв брой кг оптимално може да побере”, посочи той. По думите му главен проблем са течовете от бутилки, които с години не се поддържат от притежателите им.

Според Яким Недков, шеф на магазин за газови уреди, проблемите с бутилките с пропан-бутан за битова приложимост съвсем постоянно се получават през лятото, тъй като температурите се повишават и като се употребяват бутилки без защитни клапани, рисковете се усилват.

„ Хората, които пълнят бутилките на газстанциите би трябвало да гледат бутилката в какво положение и тогава да решат дали да я изпълнят. Прецени ли се, че е негодна, да се отхвърля пълнене. Когато има проблем, може да се смени кранът или главата на бутилката. Така нещата стават по-безопасни”, счита той.

Недков твърди, че нерядко се употребяват в бита газови бутилки, които в други страни от Европа са изхвърлени и нашенци, връщащи се от там ги докарват в България. Също по този начин от пунктове за скрап можело за малко пари да се купи газова бутилка, предадена там за остаряло желязо. Лъчезар Христов пък прецизира, че първо ги изкупуват като остаряло желязо. После различен ги купува, пребоядисва ги и продава като изправни.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР